woensdag 16 maart 2011

Leger Egypte blijft oppositie oppakken

Het Egyptische leger heeft vandaag opnieuw demonstranten op Tahrir gearresteerd. Twee daarvan, Moestafa Aissa and Mohammed Hoessein Mohammed Ibrahiem, zijn doorgestuurd voor een militaire berechting. Het leger heeft zijn charme-offensief al lang gestaakt.

Ongeveer 100 demonstranten begonnen met hun protest bij de Vakbond voor Journalisten. Die 100 waren vooral wat activisten en familieleden van gevangenen. De demonstratie was gericht tegen de gevangenneming en marteling van burgers door het leger.

De groep wandelde daarna naar het Egyptisch Museum (foto), waar het leger een week geleden grote aantallen demonstranten oppakte en martelde. Velen van hen zijn daarna naar militaire gevangenissen gebracht na schijnproceessen van een paar minuten. Velen kregen straffen van 3-5 jaar. Tegen het vonnis kan niet in beroep gegaan.

Toen ze bij het Museum 20 minuten hadden gedemonstreerd kwam een officier van het leger ze waarschuwen dat ze ook opgepakt zouden worden als ze niet weggingen. Ze zeiden dat ze zouden weggaan zodra hun twee vertegenwoordigers die in het Museum met het leger onderhandelden, weer buiten zouden zijn.

De officier accepteerde dit compromis, maar binnen een minuut kwamen plots zo'n 50 soldaten aangehold die achter de demonstranten aangingen. In een achtervolging door de straten konden ze er vijf oppakken.Het leger lijkt steeds minder van het volk te tolereren. De oppositie weet inmiddels dat het leger niet zijn vriend is.Geen opmerkingen: