dinsdag 1 maart 2011

Amr Moessa kandidaat voor presidentschap Egypte

Amr Moessa, de huidige leider van de Arabische Liga, heeft aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap in Egypte. “Ik zie dit als plicht en verantwoordelijkheid.’ Amr Moessa, ooit minister van buitenlandse zaken in Egypte, werd van die post weggepromoveerd naar de Arabische Liga omdat hij te populair werd.

Amr Moessa heeft laten weten dat hij wil dat Egypte eerst presidentverkizingen houdt en dan pas parlementsverkiezingen. Het leger is het omgekeerde van plan. Het land zou in dit stadium urgenter een president (lees: duidelijke en sterke leiding) nodig dan een parlement (lees: een discussieforum), vindt Moessa. Hij is ook van mening dat die president niet langer dan een termijn van vier jaar moet aanblijven om het proces van hervormingen te leiden en het land te stabiliseren.

Helaas, ik mag niet stemmen in Egypte. Maar Moessa zou mijn stem hebben. Zijn suggesties lijken me wijs en noodzakelijk. Deze man kent bovendien het corrupte systeem van Egypte door en door – als onderdeel van ‘het systeem’. Egypte moet ‘niet al te rechtvaardig’ willen zijn want mensen die niet aan het regime van Moebarak deelnemen, zijn stuk voor stuk politiek onbekwaam, vrees ik.

Geen opmerkingen: