donderdag 24 maart 2011

Vorige minister BIZA Egypte gaf zelf opdracht tot schieten

Onderzoek van de openbare aanklager in Egypte wijst erop dat de vorige minister van binnenlandse zaken Habieb al-Aadli zelf opdracht heeft gegeven aan scherpschutters om op de demonstranten op Tahrier te schieten op 28 januari.

Vijf scherpschutters gebruikten het kantoor van Al-Aadli voor hun dodelijke werk toen demonstranten in de buurt van het ministerie kwamen. Het vorige hoofd van Staatsveiligheid, Hassan Abdel Rahman heeft volgens de krant Al-Masry al-Youm bevestigd dat hij op 28 januari aan Al-Aadli meldde dat er miljoenen demonstreerden. Al-Aadli zou toen de telefoon hebben gepakt om iemand te spreken die bij “baas” noemde, om het te vertellen over de demonstranten. Al-Aadli zei “okee baas” en hing op, om vervolgens zijn assistenten Ismail al-Shaer en Ahmed Ramzi te bellen; hij zei tegen hen dat ze alle beschikbare wapens moesten gebruiken om de demonstranten te verjagen.

Al-Shaer heeft dit bevestigd en Ramzi zegt dat al-Aadli hem duidelijk opdracht gaf om met scherp te schieten. Al-Aadli zei hem ook dat hij 20 scherpschutters op de daken van het ministerie, de Amerikaanse universiteit en andere gebouwen daar moest plaatsen om demonstranten die in de buurt van het ministerie kwamen neer te schieten.

Al-Aadli zegt dat hij telefoneerde met de president en veel andere topambtenaren en dat “Baas” niet per se betekent dat hij met Moebarak sprak.

Geen opmerkingen: