donderdag 24 maart 2011

Onenigheid binnen Moslim Broederschap groeit

Abdel Moneim Aboel Fottoeh (foto), een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap en lid van de Shoera (=advies) Raad, de Egyptische Eerste Kamer, overweegt als onafhankelijke kandidaat aan de presidentsverkiezingen die later dit jaar worden gehouden, mee te doen. Hij zei dat op een symposium in de Bibliotheca Alexandrina, Alexandrie's grote moderne bieb. Hij keerde zich daarmee tegen het beleid van de Moslimbroederschap die geen kandidaat voor het presidentschap wil aanstellen.

Aboel Fottoeh sprak zich uit tegen de Hoogste Gids van de Broederschap, Mohammed Badie, die eist dat alle leden alleen meedoen met de "Recht en Vrijheid Partij" die de Broederschap bezig is op te richten. Aboel Fottoeh zei dat hij van mening was dat de Broederschap sowieso geen eigen partij zou moeten oprichten.

Nu de Broederschap in staat is bij parlementsverkiezingen van de zomer een grote overwinning te boeken, evenals bij presidentsverkiezingen kort daarna, neemt de onenigheid binnen de beweging toe. Veel jongere leden zijn bezig zich onafhankelijk te organiseren.

Geen opmerkingen: