woensdag 9 maart 2011

Doden en gewonden door aanval op Kopten bij Moekattam

Bij de Moekattamheuvels ten oosten van Cairo, waar veel christelijke vuilophalers (zabalien) wonen, braken gistermiddag gevechten uit. Rond het middaguur bezetten ongeveer 500 Kopten een belangrijke weg rond Cairo uit protest tegen hoe christenen worden behandeld. De aanleiding van de brand in een kerk ten zuiden van Cairo, waarvoor ook op andere plaatsen in Cairo wordt gedemonstreerd. De vuilophalers wilden zich bij een demonstratie bij het TV-gebouw voegen.

Moslims uit Sayedda Aisha en Mokattam vielen de Koptische demonstranten aan, onder meer met automatische wapens en molotov cocktails. Priester Abraham Fahmi van het St Simon's klooster op Moekattam zegt dat er doden en gewonden vielen door de aanval van die menigte. Ook het leger zou op de Kopten hebben geschoten.

Er wordt gesproken van 9 doden en 150 gewonden, waarvan 45 ernstig onder de Kopten. De meeste gewonden vielen door kogels. Ze werden met particuliere autos naar ziekenhuizen gebracht omdat ziekenwagens weigerden naar de locatie te komen. Acht huizen van Kopten en 20 van hun werkplaatsen voor afvalrecycling gingen in brand, naast 30 van hun vuilophaalkarren en autos. Van gewonden aan de kant van de aanvallers is geen melding gemaakt. Voor geen van de genoemde aantallen zou ik mijn hand in het vuur steken overigens.

Moslims zouden van bovenaf de heuvels stenen en later molotov cocktails op het St Simon's klooster hebben gegooid. Een paar van die daders zijn opgepakt en worden in het klooster vastgehouden tot ze aan de autoriteiten kunnen worden overhandigd.

Advocaat Wagih Anwar was ooggetuige en beweert dat het leger met scherp op de Kopten schoot. Moslims zouden zich ook achter de tanks hebben schuil gehouden. Gevechten gingen tot diep in de nacht door.


Geen opmerkingen: