dinsdag 22 maart 2011

Imams in Egypte demonstreren

De Egyptische krant al-Masry al-Yoom meldt dat vandaag honderden predikers uit moskeeen hebben gedemonstreerd bij het Ministerie van Awqaf ('religieuze stichtingen'). De moskeeen van Egypte vallen onder dat ministerie. De imams eisten een ontmoeting met minister van awqaf, Abdallah al-Hoesseini. Die had een paar dagen geleden geklaagd over het lage culturele niveau van de predikers en weigerde hun salarissen te verhogen.

De eisen:

  1. Eind aan corruptie op ministerie van awqaf
  2. betere salarissen
  3. betere sociale regelingen
  4. Al-Azhar universiteit moet onafhankelijk worden en niet langer instelling van de staat
  5. betere werkomstandigheden
  6. computers
  7. religieuze boeken om preken voor te bereiden
De demonstranten weigerden een delegatie samen te stellen om met de minister te spreken; ze wilden alleen gezamenlijk met hem spreken. Zijn ze bang voor represailles?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Predikers krijgen salaris van de staat? Ik woon blijkbaar te ver weg om te begrijpen hoe dat werkt. Verbijstering, ongeloof en onbegrip wisselen elkaar af. Het gaat m'n pet te boven. Kun je het aub eens uitleggen Jos, hoe dat werkt daar?

Jos M. Strengholt zei

Sja zo gaat dat hier. De staat is immers islamitisch? dus betaalt Egypte massief voor de bouw van moskeeen. En het betaalt tienduizenden imams. Voor de staat is dat een methode om te zorgen dat die lui niet al te radikaal worden.

Uiteraard zijn er ook 'prive-moskeeen' en onafhankelijke imams.

Paul Miller zei

Tjeempie, ik wil eigenijk ook wel een nieuwe computer. Morgen meteen maar eens de straat op. In mijn geval wordt dat niet meer dan langs het oud vuil struinen. Maar goed, je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt, niet waar?

Anoniem zei

Jos ik neem aan dat jij geen staatsuitkering krijgt ;) Krijg jij en je mede christenen belastingkorting? Of betaalt iedereen verplicht mee? Ik heb ook wel eens gehoord dat er zoiets bestaat als een verplichte belasting i.v.m. "bescherming" die je daarvoor zou krijgen. Nog ongeacht of je waar voor dat geld krijgt, zit daar een soort "verrekening" in zodat je niet aan de imams hoeft mee te betalen?

Anoniem zei

Ik moet klinken als een man van Mars, maar ik woon toch echt op aarde, en niet eens helemaal aan de "achterkant".