dinsdag 15 maart 2011

Erop of eronder voor de ommekeer in Egypte

Het is deze dagen erop of eronder voor de ‘revolutie’ in Egypte. Nu wordt zichtbaar wie de macht in het land heeft.

Zaterdag 19 maart organiseert het leger dat aan de macht is, een referendum over de grondwet. Eerder schreef ik daar over, dus nu ga ik niet teveel op de inhoud in, behalve dat het goed is te melden dat de voorgestelde grondwet erg veel macht aan de nieuwe president laat.

Waar het nu op aankomt is dit. De jonge militanten die de prodemocratische opstanden begonnen op 25 januari waardoor Moebarak werd verjaagd, zijn tegen de voorgestelde grondwet. Ze vinden dat het referendum sowieso niet zou moeten doorgaan, maar nu dat toch gebeurt, roepen ze mensen op om NEE te stemmen.

Shadi al-Ghazali Harb, een lid van de oppositionele coalitie, zei aan AFP: “We willen een nieuwe constitutie en een verlenging van de overgangsperiode met de vorming van een presidentiele raad.” Die overgangsperiode tot parlementsverkiezingen moet langer om nieuwe politieke partijen te helpen zich te organiseren voor die verkiezingen. Een presidentiele raad zou nu meteen moeten worden aangesteld om in plaats van de legerleiding het land te besturen. Ook Amr Moessa en Mohammed Elbaradei willen uitstel van het referendum en de verkiezingen.

Maar wie zijn voor het referendum en zullen JA gaan stemmen? Het leger is er voor, de Nationale Democratische Partij (NDP), en de Moslim Broederschap. Die zullen zaterdag JA gaan stemmen.

Als het referendum zaterdag doorgaat en de uitkomst JA is, vermoed ik dat het leger, de NDP en de Broederschap zichzelf veel sterker voelen en dat ze veel minder zullen luisteren naar wensen van de jeugd. Die hebben dan wel het Tahrirplein gevuld maar hebben dan blijkbaar niet de massa van het volk achter zich. Voor de ‘opstandige jeugd’ zou dat een enorme klap zijn. En een enorme opsteker voor Leger, NDP en Broederschap samen.

Gaan de grijze heren toch door met dit land regeren? Ik denk van wel. Maar de jeugd negeren zoals in het verleden, dat zal ook niet meer gebeuren.

En als er toch NEE uit het referendum komt, zijn OOK de rapen gaar, want dan stort Egypte, vrees ik, in een veel grotere crisis dan waarin we nu zitten. Het zal de politieke onzekerheid vergroten en daarmee ook de economische chaos in dit land. Velen zijn de chaos na zeven weken meer dan zat. Dus hoe de uitslag gaat worden? Het zal er om spannen.

Ik ken veel christenen die tegen de voorgestelde grondwet gaan stemmen. In veel kerken worden leden opgeroepen dat te doen, omdat ze een seculiere grondwet willen en niet het voorstel dat nu op tafel ligt.

3 opmerkingen:

Herman zei

Dank voor uw updates!

Petr° zei

Inderdaad, het is een verademing om in gewone mensentaal te lezen hoe het allemaal reilt en zeilt in Egypte. Dank je wel, Jos!

Anoniem zei

http://www.arabist.net/blog/2011/3/17/referendum-around-the-corner.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter