zondag 13 maart 2011

Egyptisch leger en moslim broederschap: goed team?

De militaire leiders van Egypte onder leiding veldmaarschalk Mohammed Hoessein Tantawi (foto) willen het referendum over de grondwet op 19 maart laten doorgaan, ondanks dat ongeveer de hele oppositie om uitstel vraagt omdat die niet blij zijn met voorgestelde grondwet. Teveel zaken blijven onduidelijk, zoals de macht van de president en het leger.

De enige partij die van mening is dat het referendum wel moet doorgaan, is de Moslim Broederschap. Daar zijn leger en Broederschap het dus met elkaar eens. Opvallend dezer dagen is trouwens dat het leger beter relaties met Hamas in Gaza zoekt. Hamas is een ‘kind’ van de Moslim Broederschap.

Het leger wil ook het stichten van politieke partijen heel makkelijk maken, zeggen bronnen bij de Egyptische regering. Onder Moebarak was het bijna onmogelijk een partij te beginnen. Volgens deze bron zal de oude wet worden opgeheven nadat het referendum achter de rug is. Nieuwe partijen hoeven niks anders te doen dan de autoriteiten te melden dat ze zijn opgericht.

Het leger lijkt ook niet te wijken van zijn plan om in juni parlementsverkiezingen te houden, ook al vragen veel oppositieleden om uitstel. Ze zijn bang voor het scenario dat de jeugd van de opstand niet de tijd heeft zich te organiseren zodat de enige partijen die gaan winnen, de hernieuwde NDP (onder een andere naam) is, en de Moslim Broederschap.

Naarmate het makkelijker is om nieuwe partijen te vormen zullen er meer komen. Dat zal de oppositie totaal verdelen in een veelheid van kleine partijtjes. Het is dus niet vreemd dat de Broederschap wil dat het referendum volgende week doorgaat, en ook de verkiezingen in juni. En is het vreemd om te vermoeden dat het leger dit scenario prima vindt?

Stel je voor dat er een nieuw parlement komt van vooral Moslim Broederschap en vertegenwoordigers van het oude regime, en die mogen daarna de definitieve grondwet schrijven. Ik hoop dat ik het helemaal mis heb maar ik ben bang dat we na juni een heel nieuw politiek tijdperk ingaan, maar niet zoals de demonstrerende Egyptenaren zich in gedachten hadden.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Jos,Je hebt een paar x gereageerd op mijn Twitter,tav Itamar.(@Jeruzalem7)Heb je ook een e-mail adres wat je kan sturen naar mij?
Mijn e mail adres is :
maritaveen@hotmail.com
Als je de moeite zou willen nemen
BVD Marita Veen

Anoniem zei

Egypt's military has started rebuilding a church burned down in an outbreak of unrest between Christian Copts and Muslims, a military official told CNN on Sunday.
Nog even snel Goodwill kweken vlak voor de verkiezingen. Of is dat een te negatieve gedachte? http://edition.cnn.com/2011/WORLD/meast/03/13/egypt.church/
Diana

Cowboy zei

Completely agree Jos. This is the scenario that we expect to happen. If we didn't have a miracle from God the future seems to be much much worse.

Anoniem zei

In het ene land maak ik me zorgen over hoe duidelijkheid leidt tot scheiding, en in het andere land over hoe oppervlakkigheid leidt tot schijn-vrede. Wat moeten we hier nu mee? http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/03/joden_moslims_en_christenen_ha.html
Wie het weet mag me op weg helpen.

Anoniem zei

ik bedoelde dus

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/03/joden_moslims_en_christenen_ha.html

spitsnieuws maart 13. joden msolims en christenen wandelen hand in hand

Anoniem zei

mmmmm

zelf maar zoeken. de link wordt afgekapt. jammer

gert zei

Iedere eenvoudige profeet die brood eet kon dit toch voorspellen.

Jammer dat Jos zich in z'n media optreden steeds zo op de vlakte hield.