woensdag 2 maart 2011

Gouverneur Minia tegen de Kopten

Kopten hebben maandag gedemonstreerd tegen de gouverneur van de zuidelijke provincie Minia, Ahmed Zia ed-Dien (foto). Ze willen zijn ontslag omdat hij opdracht heeft gegeven een centrum voor gehandicaptenzorg te vernietigen.

Het gaat om een centrum in het dorp Deir al-Barsha bij de stad Mallawi. De Kopten demonstreerden bij de gemeenteraad van Deir al-Barsha. Ze hielden slogans omhoog als ‘Ga, volg je meester [Moebarak]’, en ‘We stopten met je om te kopen dus nu wil je ons centrum vernietigen’. Na de demonstratie weigerden honderden Kopten om het centrum voor gehandicaptenzorg te verlaten; ze willen daar blijven tot de gouverneur de opdracht tot het neerhalen van het vijf etages tellende gebouw intrekt.

Het centrum is eigendom van het bisdom Mallawi en zorgt voor 75 gehandicapten uit de regio. Het heeft dagopvang en een workshop voor beroepsonderwijs. Antonius Boesjra is de verantwoordelijke priester. Hij probeerde maandag met de ambtenaren van de dorpsraad te spreken; de directeur daarvan zei dat hij niets wist van een opdracht tot vernietiging van het gebouw. Hij beloofde er met de gouverneur over te spreken.

Dezelfde gouverneur van Minia heeft ook tien pasgebouwde huizen van drie Koptische families laten neerhalen in het dorpje Saied Abd al-Massieh. Volgens de dorpelingen wilde de gouverneur miljoen pond as vrijwillige bijdrage aan het gouvernement om de huizen niet neer te halen. Toen ze dat weigerden werd ze gevraagd een deel van hun land af te staan voor het bouwen van een moskee. Ook dit weigerden ze, omdat het hele dorp christelijk is. Er woont niet een moslim. Dus liet de gouverneur op 28 februari de huizen vernietigen door politie en leger.

Geen opmerkingen: