donderdag 3 maart 2011

Egyptische oppositie verdeeld: doorgaan met demo's of niet?

En ja hoor, het leger gooit de demonstranten in Egypte het kluifje toe, namelijk het ontslag van premier Ahmed Shafieq, en ElBaradei en andere leiders van de oppositie zeggen dat de demonstraties die voor morgen zijn gepland, moeten worden afgezegd.

De National Assembly for Change, geleid door ElBaradei, een soort schaduwparlement, van de oppositie, en ook de 25 Januari Jeugd Coalitie hebben gevraagd niet te demonstreren morgen omdat het leger door het ontslag van de premier een grote concessie aan de oppositie heeft gedaan.

De coordinator van de National Assembly for Change Abd el-Galiel Moestafa, zei aan al-Masri al-Joom:

The decision of the Supreme Council is a considerable response to peoples' demands… We hope the new government achieves our aspirations and we hope the Supreme Council meets the rest of demands, including the formation of a presidential council to run the country during the transitional period, the abolition of emergency law, and release of the rest of the political detainees.

Demonstranten op het Tahrirplein zeggen echter dat ze doorgaan omdat het ontslag van Shafiew niet genoeg is. Ze eisen onder meer het vertrek van andere leiders uit de Moebaraktijd, het vrijlaten van alle politieke gevangenen en de vervolging van corrupte leiders.

Geen opmerkingen: