zaterdag 12 maart 2011

ElBaradei: revolutie Egypte 'in groot gevaar'

Mohammed ElBaradei, voormalige hoofd van het Atomic Energy Agency en kandidaat voor het Egyptische presidentschap, waarschuwde vandaag dat de 25-januari-revolutie “groot gevaar” loopt. In een Twitterbericht zei hij: “Verdenkingen nemen toe en de revolutie is in groot gevaar zonder de onmiddellijke arrestatie van de leiders van de bende.” ElBaradei legde dat verder niet uit. Hij riep verder op om de top van de staatsmedia direct te ontslaan om de revolutie te beschermen.

ElBaradei heeft de militairen die het land leiden opgeroepen een voorgenomen referendum over de voorgestelde grondwet op 19 maart niet te laten doorgaan. Ook wil hij uitstel van verkiezingen voor het parlement en de president.

Hij vreest, en ik meen terecht, dat als die verkiezingen doorgaan zoals voorgesteld, dit de oude garde van Moebarak aan de macht houdt. Ik vrees echter dat dit precies is wat het leger wil en dat het daarom snel verkiezingen wil. Wat mij betreft zou het leger zijn oprechte meewerken aan democratisering serieus bewijzen als het ElBaradei’s suggesties overneemt.

Het referendum over de voorgestelde grondwet is een doorn in het oog van veel juristen omdat die grondwet zoveel onduidelijkheden overlaat. Volgens ElBaradei zou het aannemen ervan een stap terug betekenen. Verkiezingen voor een parlement in juni komen veel te vroeg voor de liberale oppositie omdat die geen partijkader en programma’s hebben.

Geen opmerkingen: