woensdag 23 maart 2011

Egyptische beurs 5 minuten open: koersval 8.95%

Vanmorgen is de beurs van Egypte een paar minuten open geweest. De koersval was zo groot - 8.95% - dat de handel onmiddellijk werd stilgelegd. Dat zou al bij een koersval van 5% zijn gebeurd. De beurs was de afgelopen 8 weken gesloten, nadat op 27 januari ook al een koersval van ruim 10% plaatsvond. Dat was het gevolg van de troebelen in Egypte.

Dat de koersen blijven dalen hangt samen met de algemene onzekerheid in het land, met de economische malaise sinds de opstand tegen het regime-Moebarak, en vooral ook door de onzekerheid wat gaat gebeuren met beursgenoteerde bedrijven die eigendom zijn van mensen die nu voor het gerecht komen wegens corruptie. Daaronder vallen alle bedrijven die op de een of andere manier met de familie van Moebarak verbonden zijn.

Gisteren werd meegedeeld dat de beurs deze week vier dagen open zou zijn, en elke dag drie uur. Morgen gaat de beurs opnieuw open, om direct weer te sluiten als opnieuw een daling van meer dan 5% plaatsvindt. Minister van financien Samier Radwaan (foto) zei vanmorgen dat hij niet bezorgd is. "Wat er ook gebeurt, we doen wat nodig is om de voortgang van de beurs te herstellen."

Geen opmerkingen: