donderdag 24 maart 2011

Moslim Broederschap wil geen macht?

Een van de leiders van de Moslimbroederschap, Mohammed al-Belteggi (foto), heeft laten weten dat de broederschap dit jaar geen macht zoekt bij de parlementsverkiezingen en de verkiezingen voor de president.

Volgens Al-Belteggi wil de broederschap dat de seculiere partijen zich eerst versterken zodat er echte politieke strijd kan ontstaan. ‘Er moeten 3 of 4 sterke partijen ontstaan, zodat Egypte wordt als de andere landen in de wereld.’ Maar Al-Beltagi zei ook: 'We zullen niet altijd in een positie blijven dat we niet de macht zoeken, de meerderheid of het presidentschap. [Maar dit jaar] praten we over deelname, niet over dominantie.'

De broederschap heeft laten weten dat ze voor ongeveer een derde deel of meer van de zetels in het parlement wil gaan dit jaar, en niet voor het presidentschap. Politiek uitgekookt van de broederschap. Toen op 25 januari de protesten begonnen, keek de broederschap de kat uit de boom. Pas toen duidelijk werd welke kant het opging, ging het volop meedoen. Kijken ze nu weer de kat uit de boom? Door te zeggen dat ze geen meerderheid in het parlement beogen, dekt de broederschap zich vast in voor geval ze toch minder steun blijken te hebben dan verwacht.

Maar ik denk dat er nog een andere calculatie achter zit. Als ze wel een parlementaire meerderheid zouden halen – wat helemaal niet ondenkbaar is door Egypte’s districtenstelsel, en als ze de president zouden leveren, moeten ze in de komende jaren de enorme chaos van Egypte opruimen. Aangezien de vooruitzichten somber zijn, zou de broederschap grote kans lopen bij verkiezingen daarna weggevaagd te worden.

Dus laat de seculiere oppositie de klus maar opknappen, is wat de broederschap blijkbaar denkt. En gezien de beroerde vooruitzichten is de kans groot dan die seculiere oppositie dan bij volgende verkiezingen over vier jaar wordt weggevaagd en dat de broederschap dan op een veel krachtiger manier dan bij verkiezingen dit jaar, de politieke touwtjes in handen zal krijgen.

Geen opmerkingen: