zaterdag 26 maart 2011

Oude Egyptische partijen maken zich klaar voor verkiezingen; waar zijn de nieuwe?

De belangrijkste bestaande Egyptische partijen zijn voorbereidingen aan het treffen voor parlementsverkiezingen deze zomer. De komende week wordt naar verwachting bekend gemaakt wanneer die verkiezingen precies plaatsvinden.

Opvallend is dat de 'oude partijen' allemaal al bezig zijn met voorbereidingen. Van de nieuwe partijen-in-oprichting is niks bekend. Voor de moslim broederschap is dat geen probleem, die hebben een brede machtsbasis en kunnen met gemak in alle districten van Egypte met populaire kandidaten komen. Die zullen dat spoedig doen. Maar waar blijven de jongelui van de 'revolutie' van 25 januari? Ze zwijgen in alle talen.

Moestafa al-Tawiel, leider van de (liberale) Wafd Party, zegt dat zijn partij bezig is om kandidatenlijsten door te nemen om te zien wie bij voorgaande verkiezingen succesvol waren. Ook zoekt de partij naar populaire lui om namens de Wafd mee te gaan doen.

Sayyed Abd el-Aal, secretaris generaal van de linkse Tagammu Party die allerlei linkse stromingen vertegenwoordigt, belooft dat het met een groter aantal kandidaten dan voorheen gaat meedoen. Dat is niet moeilijk want allerlei kandidaten die bij voorgaande verkiezingen verstek lieten gaan wegens de corruptie van die verkiezingen, gaan nu meedoen.

Mohammed Raggab, secretaris generaal van de voorheen oppermachtige Nationale Democratische Partij (NDP) zegt dat zijn partij niet in alle districten gaat meedoen omdat diverse voormalige parlementsleden van de NDP hun ontslag bij de partij hebben genomen of betrokken waren bij politieke of criminele corruptie. De NDP zal met jonge kandidaten komen die in hun districten populair zijn. Over twee weken hoopt de NDP zijn kandidaten en programma bekend te maken.

Mohammed Aboe el-Aale, vice-president van de linkse Nasseristische Partij, zegt dat zijn partij onderhandelt met diverse onafhankelijke kandidaten die bij vorige verkiezingen populair bleken te zijn, om bij de komende verkiezingen namens de partij mee te doen.

Geen opmerkingen: