De topman van het leger en de feitelijke diktator van het moment, veldmaarschalk Tantawi, offert Shafieq nu op in de hoop daarmee de wind uit de zeilen van de oppositie te halen. Elk keer geven ze een paar speeltjes aan de oppositie in de hoop dat het land weer tot rust komt.
Shafieq lag dan ook wel erg slecht bij de oppositie. Zo zou Shafieq in een vergadering van de regering gezegd hebben dat het vast wel genoeg zou zijn om de kinderen op het Tahrirplein wat snoep te geven, dan zouden ze wel weer naar huis gaan. Hij was bovendien in de ogen van de oppositie teveel verbonden aan het oude regime; hij was immers nog door Moebarak zelf aangesteld.
Snoep geven is ook wat het leger blijft doen. Shafieq verdween maar de nieuwe premier is de voormalige transport minister Essam Sharaf. Die Sharaf werd in 2004 aangesteld en was dus ook een vriend van Moebarak. Voordeel voor hem is dat van hem wordt gezegd dat hij tegen Moebarak heeft gedemonstreerd op Tahrir - dat wordt gezegd. Is dat spin van het leger? Die daarmee de indruk wekte dat Sharaf 'oppositie' is? Ik betwijfel of de oppositie erin trapt. Toen duidelijk was dat Moebarak het niet ging redden kwamen veel van zijn oude vrienden demonsteren. Toekomstgericht, vermoed ik.
Sharaf moest zijn ontslag nemen na een vreselijk treinongeluk waarbij honderden doden vielen. Als minister slaagde hij er niet in de spoorwegen deugdzaam te hervormen. Zou hij wel in staat zijn het hele land weer op de rails te krijgen? Hij moet nu ook weer wat nieuwe ministers aanstellen. Vanmorgen heeft hij met Tantawi gesproken over wie de nieuwe poppetjes in het kabinet gaan worden. Het zou me niks verbazen als hij daarbij weer een snoepje aan de oppositie mag toewerpen, bijvoorbeeld door een oppositieleider op een minder belangrijke functie te zetten.
Ik denk dat het leger hoopt dat de oppositie en de hele bevolking zoveel buikpijn krijgt van de chaos in het land dat de opstand, de demonstraties, de stakingen gaan luwen. Morgen is er weer een feestdag op Tahrir aangekondigd. Dat is slecht voor het land, dat continue in chaos blijft. Het leger en zijn vrienden willen het land kunnen hervormen op een manier die de oppositie een beetje tevreden stelt en die de macht en de bezittingen van het leger en zijn vrienden in stand houdt. Zodat het regime van Moebarak doorgaat, ach ja, dan maar zonder Moebarak.
2 opmerkingen:
Sharaf nam niet ontslag/ werd niet ontslagen na een treinongeluk. De meeste ongelukken (ergste met meer dan 300 doden was in 2002) vielen niet tijdens zijn "regeerperiode".
Sharaf werd 'vervangen' toen de zoon van Mubarak meer macht kreeg. En ja, hoewel niet vanaf dag 1, hij heeft meegeprotesteerd op Tahrir.
Wellicht was het ook zijn bedoeling om zijn zakken goed te vullen zoals de overigen, maar behoorde kennelijk niet tot de gebruikelijke innercircle. Ik denk ook niet dat de vele jongeren die hem nu redelijk pruimen dit zouden accepteren als dit niet zo was.
waar heb jeje info vandaan? Dezelfde Sharaff bleef zelfs na zijn ontslag nog een tijd lid van het politieke bureau van de NDP, en was tot vorig jaar lid van die partij.
Hij ging pas demonstreren op Tahrir op 8 februari - toen al lang duidelijk was hoe de kaarten ervoor stonden.
Niet voor niets dat het leger hem voorstelde. Iemand die voor beide partijen acceptabel is.
Maar het idee dat de man bij de oppositie zou horen en niet bij 'het regime' is te simpel.
Een reactie posten