donderdag 24 maart 2011

Egyptische beurs opnieuw zwaar onderuit

Vandaag opende de Egyptische beurs om 10 uur; net als gisteren werd de handel na een paar minuten stilgelegd omdat de aandelenkoersen 5.5% daalden. Gisteren daalden de koersen al met 8.95%. De laatste keer daarvoor dat de beurs open was, was op 27 januari toen de koersdaling ruim 10 procent was. In twee maanden tijd is de waarde van de beurs dus met bijna 25% gedaald, en de val zal nog wel even doorgaan. Het vertrouwen in de Egyptische economie is erg gering.

Dat zorgt er mede voor dat de dollar vandaag voor 5.95 pond wordt verhandeld en de euro voor 8.42 pond. Nooit was de pond zo zwak; het eind van de waardedaling van de pond is niet in zicht trouwens. De huidige koers is nog steeds te hoog en wordt kunstmatig opgekrikt.

Mede vanwege deze desastreuse economische malaise besloot de regering hier gisteren om stakingen en demonstraties te verbieden als een misdaad die zwaar bestraft kan worden. Gisteravond liet het leger zien wat het daarmee bedoelt: het greep in op de campus van de Universiteit van Cairo om een sit-in demonstratie van studenten te breken. Daarbij werden taser-guns gebruikt en een aantal professoren werd vastgehouden.

De toon is hiermee gezet. Leger en politie hebben al jaren de terreinen van de universiteiten gemeden. Die afspraak is blijkbaar overboord. Het is de overheid er nu alles aan gelegen om te zorgen dat mensen weer aan het werk gaan en dat er weer geld wordt verdiend in het land.

Geen opmerkingen: