maandag 28 maart 2011

Egypte gaat het buitenlandse arbeiders lastiger maken

De Egyptische Minister van Mankracht Ahmed Hassan al-Borei heeft aangekondigd dat hij volgende week met nieuwe regels voor buitenlandse werknemers in Egypte gaat komen. 'Een buitenlander kan niet het werk krijgen dat een Egyptische arbeider doen kan", zei hij. Hij wees bijvoorbeeld op buitenlanders in de textielindustrie van Egypte die daar zonder werkvergunning arbeiden. Bestaande werkvergunningen zullen niet door de nieuwe wetten worden aangetast, zei de minister.

Waardoor is deze wetswijzigingen ingegeven? Zonder twijfel door de terugkeer van honderduizenden Egyptenaren uit Libie en Jemen, maar ook door de verwachtingen van grote een grote toename van werkeloosheid door de economische crisis die Egypte heeft getroffen. Daarnaast zou het me niet verbazen dat een mate van xenofobie een rol speelt. De afgelopen jaren is het aantal Chinezen in Egypte bijvoorbeeld sterk gegroeid.

Egypte gaat al jaren erg relaxed om met buitenlanders die in het land werken; velen van hen zijn op een toeristenvisum in Egypte (waar met grote letters op staat: WORK IS NOT PERMITTED). Tot niet zo lang geleden kon je permanent in Egypte wonen door jaarlijks je toeristenvisum te verlengen. De regels daarvoor zijn de afgelopen paar jaar al aangescherpt; zulke toeristenvisa worden vaak niet langer dan voor een half jaar gegeven.


2 opmerkingen:

Willem zei

Gaat dit over jou zelf?

Jos M. Strengholt zei

Ha Willem - nee. Ik heb al jaren een zakenvisum. En krijg er binnenkort een als priester. Maar ik ken wel veel lui die bezorgd zijn. Of zouden moeten zijn.