maandag 30 mei 2011

Saoedie Arabie dreigt Egypte met drama

De Saoedische Minister van Arbeid, Adel Fakieh (foto), heeft op een bijeenkomst van Saoedische zakenlui in Jeddah laten weten dat alle buitenlandse werknemers die langer dan zes jaar in Saoedie Arabie wonen, geen nieuwe werkvergunning krijgen. Dit omdat Saoedie Arabie een half miljoen werkloze mannen en vrouwen telt.

In Saoedie Arabie wonen 2.5 miljoen Egyptenaren waarvan 70% daar langer dan zes jaar woont. Als die 1.7 miljoen Egyptenaren naar Egypte zouden terugkeren, krijgt de Egyptische economie opnieuw een enorme dreun. Ik weet niet hoeveel van die 1.7 miljoen echt een baan hebben; er zijn natuurlijk altijd dependents en kinderden onder die 1.7 miljoen. Zou het gaan om 850.000 mannen en vrouwen met een baan?

Maar de soep wordt vast niet zo heet gegeten. Die 500.000 werkloze Saoediers... laat daarvan de helft minvermogend zijn; die krijgen nooit een baan. En de overige 250.000, daarvan is de helft vast onbemiddelbaar. Dus zouden 125.000 Saoediers aan een baan moeten geholpen. De kans dat voor die 125.000 lui 850.000 werkende Egyptenaren (en de miljoenen lui van andere nationaliteiten!) naar huis worden gestuurd is niet groot.

Is het gewoon een domme uitspraak van die Fakieh? Zou zomaar kunnen. Of is dit een waarschuwing aan de buitenlanders in Saoedie Arabie om zich vooral gedeisd te houden? Ook dat zou zomaar kunnen. Met de opstanden in allerlei Arabische landen zouden degenen die al langer in Saoedie Arabie wonen en die zich met dat land verwant voelen, immers kunnen besluiten om in Riyaadh of Jeddah, en Allah verhoede het, in Mekka en Medina het vuur van de rebellie aan te steken?

Hoe dan ook, voor Egypte's ernstig verzwakte economie is zelfs de dreiging dat massa's Egyptenaren naar het land terugkomen, een pijnlijk idee. En de zwakke economie van het land teert momenteel op ideeen.

Geen opmerkingen: