donderdag 26 mei 2011

Economie Egypte aan de afgrond

Morgen is door een aantal oppositiegroepen uitgeroepen tot een 'tweede vrijdag van de woede', en die groepen hebben opgeroepen tot een nieuwe massale demonstratie op Tahrier en elders in Egypte. Hun 'vrijdag van woede' is omdat er een sterk gevoel bestaat dat de 'revolutie' geheel te gronde gaat door de houding van het Egyptische leger.

De Moslimbroederschap is tegen deze massale demonstratie tegen het leger, en heeft de jongeren opgeroepen het leger niet als vijand te zien. Daarom heeft de Moslimbroederschap zijn aanhang opgeroepen om morgen hun eigen tegendemonstraties te houden. Voor zover ik het weet is dit de eerste keer dat dit gebeurt. De Moslimbroederschap heeft zich geleidelijk steeds verder verwijderd van de liberale democraten, maar nu stellen ze zich pal tegenover de groeperingen op die op 25 januari de opstand tegen het regime van Moebarak zijn begonnen.

De Broederschap krijgt trouwens bijval van de Koptische miljardair Nagieb Sawieris. Hij heeft gemeld dat hij tegen de 'vrijdag van de woede' gekant is. 'Wat Egypte nu nodig heeft is dat er weer veiligheid en vrede komt, zodat de wielen van de productie weer gaan draaien. De Egyptische economie staat aan de afgrond van de instorting.'

Heel veel bedrijven, groot en klein, zijn niet in staat salarissen te betalen. Gisteren sprak ik met de directeur van onze kerkelijke uitgeverij. Die vertelde me dat de boekenverkoop naar een dieptepunt is gedaald. Alle uitgevers en boekhandels staan aan de afgrond die Sawieris noemde. Met kunst- en vliegwerk worden deze maand de salarissen betaald. De volgende stap is om de hele staf een lager salaris te betalen. In veel bedrijven gebeurt dat al. Waardoor steeds minder wordt besteed, en steeds meer bedrijven naar de barrebiesjes gaan.

Nee. Egypte heeft geen nieuwe golf van demonstraties nodig maar normalisatie. En graag heel snel. Geef ons een sterke regering, een president die het land weer leidt. Nu is Egypte stuurloos, en het schip van de economie boort zich steeds dieper in de zandbank van de chaos.

Geen opmerkingen: