woensdag 4 mei 2011

Krimp Egyptische economie met 2.5%

Het Institute of International Finance (IIF) voorspelt dat de economie van Egypte in het nieuwe fiscale jaar 2011-2012 met 2.5% zal krimpen. Minister van Financien Samier Radwan meldt dat in dat komende jaar het begrotingstekort op 9.4% uitkomt.

Toeristen blijven weg, Egyptenaren consumeren beslist minder, de prijzen zijn hoger, de productiviteit van het land is lager, en er vinden tal van stakingen plaats om hogere salarissen. Allemaal niet goed natuurlijk. Daarbij komt ook nog dat de waarde van de LE onder druk staat: voor een Euro krijg ik vandaag 8.87 LE.

Intussen gaan discussies tussen Egypte en het IMF over een lening van 4 miljard dollar door. De vraag is ook of Egypte voorzichtig de drukpersen voor zijn eigen valuta, de LE (Egyptische Pond) weer laat draaien. Er is dringend meer geld nodig maar Egypte kan zich ook niet veroorloven de inflatie aan te jagen. Daarom heeft de staatsbank deze week de rentevoet onveranderd rond de 9% gehouden.

Interessant dat premier Essam Sharraf er intussen de hoop in wil houden. Hij zei deze week dat Egypte tussen 2020 en 2030 tot de 15 grootste economieen van de wereld zal behoren. Egyptenaren willen het graag geloven. Het houdt de hoop erin.

Geen opmerkingen: