Het leger heeft de macht stevig in handen, de verkiezingen in september gaan gewoon door, de Moslimbroederschap en de 'oude garde' van de NDP gaan die glansrijk winnen... en de liberale democraten blijven maar demonstreren. Tegen beter weten in.
Vandaag heeft de oproep tot een miljoenenmars op deze 'Vrijdag van de Woede' misschien 30.000 mensen op het Tahrierplein samengebracht. Een teleurstellend aantal. Ter vergelijking: in het dorp Soest, waar in opgroeide, met momenteel 50.000 inwoners dacht ik, zou dit een demonstratie van 75 mensen zijn. Niet een aantal dat voor revolutie zorgt. Dat was vanmiddag ook de conclusie van dagblad AlMasryalYoum: de headline zei: Tahrir protest fails to meet calls for new revolution
3 opmerkingen:
nee mijnheer Strengholt het vuur is helemaal niet gedoofd en zal ook niet doven, ook als er niemand luistert, sommige mensen blijven hun hele leven vechten voor hun waarheid, worden geen cynische mensen, gelukkig maar, daar probeer ik een voorbeeld aan te nemen, groet, Daniella, Cairo
Ha Danielle - het gaat me er niet om dat mensen niet voor hun idealen strijden. Er zijn ook goede vrienden van me - leden van mijn kerk in Cair0 - die vandaag weer op Tahrier waren.
Maar wat haalt het uit? Dat is geen cynische vraag, maar een realistische. Ik geloof dat de toekomst beter zal zijn - en daarvoor is het nodig dat mensen hun mond blijven open trekken. Maar het lijkt me evident dat bij de verkiezingen in september een zware nederlaag geleden zal worden door de lui die vandaag demonstreerden.
Hallo.
Bij deze even een reactie. Ik kom sinds '88 in Egypte, ben nu 25 keer geweest (gewoon als toerist), en heb het boek "Egypte mijn volk" op een paar bladzijden na uit.
Met betrekking tot het onderwerp: ik was er ook al bang voor dat de demonstranten (en eigenlijk iedereen in Egypte) op den duur in zijn voor een "nice" surprise. Ik bedoel, ik heb sowieso al grote vraagtekens bij democratie en de overdreven grote waarde die er aan toegekend wordt, en ben van mening dat bijna elk systeem voor goede dingen kan zorgen, en omgekeerd. Dat democratie in Egypte niet zal kunnen werken is volgens mij een mathematisch gegeven, ik had persoonlijk veel liever gezien dat er vanuit het bestaande systeem geleidelijke verbeteringen waren doorgevoerd, dus op basis van de stabiliteit die het oude systeem gaf, want dat deed het. Ik betwijfel trouwens nog steeds of Mubarak zelf wel is afgetreden, ik zei destijds al bij wijze van grap tegen Egyptische vrienden dat Mubarak thuis naar de tv zat te kijken, en daar tot zijn stomme verbazing zag en hoorde dat hij was afgetreden.
Maar goed, ik hoop op het beste voor het land en de mensen waar ik van ben gaan houden, maar ik ben er niet gerust op.
Groet, Jan.
Een reactie posten