zaterdag 21 mei 2011

Moebarak heeft een depressie

Het Egyptische persbureau MENA meldde vandaag dat de ex-dictator van Egypte aan een depressie lijdt. Ik ga er maar van uit dat dit ook echt zo is. Wie zou in zijn situatie niet zwaar depri zijn? Na 30 jaar regeren als dictator, lekker veel geld opzij zetten, je kinderen financieel en politiek in het zadel helpen, zijn de druiven natuurlijk zuur voor de oude man.

De afgelopen jaren leed Moebarak trouwens al aan meer depressie (foto). Toen een kleinkind van hem overleed, een kind van zijn zoon 'Alaa, was opa Moebarak diep weggezakt, naar wordt gezegd. Ik heb daar sympathie voor. Het moet verschrikkelijk zijn zoiets mee te maken, het verlies van een kind of kleinkind.

Vanwege zijn depressie zal een rechtszaak tegen Moebarak ongetwijfeld verder worden uitgesteld. De huidige dictator, legerleider Tantawi, wil heus geen showproces waar Moebarak wordt afgeserveerd en waar die ook nog eens de naarste dingen over het corrupte leger kan zeggen.

Toch jammer.

Want ook de miljoenen straatarmen in ons land zijn depressief. Van ellende. Omdat de top van het land liever geld in eigen zak stak dan dat het werkte aan de ontwikkeling van het land.

En ook de slachtoffers van het regime Moebarak, voor zover ze niet zijn gedood, zijn despressief. En hun ouders, echtgenotes, kinderen, vrienden. Tallozen zijn door het regime Moeberak gemarteld, jarenlang zonder proces achter de tralies gezet, of gewoon gedood.

Je zou denken dat iemand die zelf een kleinkind kwijtraakte, wat meer respect zou tonen voor de kinderen van zijn volk. Niet echt, lijkt het. Hoewel het de vraag is of Moebarak na het overlijden van zijn kleinkind zich nog met de politiek bemoeide. Dat lijkt vooral een zaak van zijn vrouw Suzanne en zoon Gamal te zijn geweest. Moebarak zelf was de afgelopen jaren telkens onder medische behandeling, zowel voor zijn depressie als om zijn fysieke toestand.

Omdat Moebarak volgens zijn hofarts 'depressief' is, ontsnapt hij de dans. Jammer, jawel. Maar eigenlijk ook wel goed. Want als we niet humaner optreden tegen booswichten dan die booswichten zelf deden, zijn we misschien geen haar beter.

2 opmerkingen:

Wimco zei

aardige analyse. om depressief van te worden. en als je dan ook nog arm bent en christen... dan is er weinig positiefs te ontdekken. Hoop dat jij weer fijn geniet van het lekkere weer en het thuis-zijn.

Jos M. Strengholt zei

Ha Zwager! Ja half Egypte is volgens mij depressief. Ik niet - ja fijn weer home te zijn.