zaterdag 14 mei 2011

RefDag, PKN, Sabeel, Osama bin Laden en Ghandi

Het hoofdredactioneel commentaar van het Reformatorisch Dagblad ging gisteren in op de kritiek van een aantal pro-Israel organisaties op de steun van de PKN aan de Palestijnse organisatie Sabeel. Als conclusie zei het Refdag het volgende:

Zowel de pro-Israëlvleugel als de groep in de Protestantse Kerk die zich inzet voor de Palestijnen heeft bij tijden last van enige eenzijdigheid in zijn optreden. Het is aan de kerkleiding om daar een goed evenwicht in te vinden.

Prachtige woorden van de hoofdredactie! Is dit een nieuwe wind bij het Reformatorisch Dagblad? Ik herinner me niet dat ik in het RD ooit een negatief woord las over de pro-Israel vleugel in de PKN. Dat is nu dus verleden tijd. Ook de pro-Israel vleugel heeft 'enige last van eenzijdigheid'. Ik ben benieuwd wat het RD dan de 'eenzijdigheid' van de pro-Israel vleugel binnen de PKN vindt?

Minstens zo interessant is de uitspraak die het RD vervolgens doet over de steun aan Sabeel:

Een kerk die zich onopgeefbaar verbonden noemt met het volk Israël, zal zich echter verre moeten houden van elke steun of schijnbare steun aan acties die het bestaansrecht of de veiligheid van de staat Israël ondermijnen.

Gelukkig. Het RD is alleen tegen elke steun of schijnbare steun aan acties die het bestaansrecht of de veiligheid van de staat Israel ondermijnen. Ja, daar ben ik ook tegen. Israel's bestaansrecht is buiten kijf. Maar bedoelt het RD nu te zeggen dat de PKN nooit geld aan Sabeel had mogen geven omdat het daarmee het bestaansrecht of de veiligheid van Israel ondermijnt?

In de ogen van onze radicale vrienden van Israel wel natuurlijk. Miljoen keer kan Sabeel roepen dat het de weg van de geweldloosheid gebruikt in het zoeken naar recht voor de Palestijnen, maar dat kunnen we natuurlijk niet geloven. De christenen van Sabeel doen vast aan Taqiya.

Of ernstiger... Israel is doodsbang voor geweldloze critici misschien? Want dan kan het niet met enig recht zeggen dat het in zijn bestaan bedreigd worden? Israels hele buitenlandse beleid is gericht op laten zien dat het levensgevaarlijk bedreigd wordt, en dat het dus wel harde maatregelen moet nemen. Met zijn 'gevaarlijke vijanden' rechtvaardigt Israel heel veel van zijn onzalige gedrag om de Palestijnen onder de duim te houden.

Organisaties als Sabeel die beslist tegen elke vorm van geweld zijn, vormen een regelrechte bedreiging voor Israel. Niet voor zijn bestaansrecht of veiligheid, maar voor zijn imago. Het is immers makkelijker te verdedigen dat je een Osama bin Laden doodschiet dan Mahatma Ghandi? Johan van den Berg, PKN-predikant in Schoonrewoerd, schreef over dit thema trouwens een goed artikel op zijn blog www.Jominee.nl.

6 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Hear, Hear!

gert zei

De naieve en radicale palsvrinden bij de pkn en Sabeel kunnen beter als de wiedeweerga geld in gaan zamelen voor die ozo zielige pals.

Israel is per 1mei gestopt om de pals douanetaksen en andere heffingen over goederen die in de palgebieden ingevoerd worden uit te betalen,omdat ze voor hoe lang het nu ook weer zal gaan duren weer "verzoend" zijn met hun moorddadige hamasbroertjes.

Deze heffingen maken 70% uit van de pa opbrengsten.
Abbas is al stevig aan het bedelen bij zijn arab broeders maar die houden hun hand op de knip.

Principes kosten nou eenmaal geld.
Prachtig trouwens ook dat onwrikbare geloof in geweldloze principes als je de handvesten van hamas ook maar een beetje kent.

Opmerkelijk in dit verband, als het over inkomsten gaat,ondanks de vele oproepen en aktie's tot het boycotten van Israel produkten groeit de Israelische economie als kool!Prachtig toch?

Rose zei

Wat een naieviteit weer. Alsof alles wat zgn geweldloos is bij voorbaat niet het bestaansrecht van Israel zou ondermijnen. Sabeel is zij het zonder wapen zeker wel betrokken bij acties die het bestaansrecht van Israel ondermijnen dan wel streven naar een 1 staatsoplossing (wat ook het einde van Israel betekent)
En wat is geweldloos. Wat er op die 'naqba' dag (immers de pals' hebben deze zgn naqba aan hun eigen leiders te danken) werd door links geprezen als geweldloos. Dat was niet geweldloos wat ik zag en deze 'protestanten' waren betrokken bij criminele activiteiten namelijk het illegaal infiltreren in Israel. We mogen heus stoppen met het in de hemel prijzen van zgn geweldloos verzet..

Jos M. Strengholt zei

Waar gingen ze illegaal Israel binnen?

Anoniem zei

Beelden van CNN (let op de laatste beelden: als als Palestijnse activist verklede Israëli’s demonstranten oppakken) Hier.
http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2011/05/16/heftige-dag-in-palestinaisrael/

Corrie

Anoniem zei

Gert zei:
Israel is per 1mei gestopt om de pals douanetaksen en andere heffingen over goederen die in de palgebieden ingevoerd worden uit te betalen.
Pure diefstal!

En wie hier nu moorddadig is. Al wil ik niet beweren dat Hamas niet moorddadig is. Zij hebben ook gemoord.
http://www.ennik.nl/2011/05/vn-israel-vermoordde-1300-palestijnse-kinderen-sinds-2000/

Er is een spreekwoord dat luidt: Verwijder eerst de balk uit je eigen oog, voordat je de splinter bij de ander verwijder

Corrie