vrijdag 20 mei 2011

Egypte niet onder indruk van toezeggingen USA

De amerikaanse president Barack Obama beloofde vannacht dat de USA miljard dollar van de staatsschuld van Egypte zal kwijtschelden en dat het miljard dollar aan nieuwe leningen beschikbaar zal stellen. Zou Obama gedacht hebben dat het Tahrierplein nu volloopt met dankbare Egyptenaren?

Ik denk dat Obama ook wel doorheeft dat zijn toezegging nauwelijks wat voorstelt. De arme man heeft natuurlijk ook niks meer weg te geven, met de schreeuwende staatsschuld van de USA van 15 triljard dollar en het blijft groeien.

Dat miljard dollar van Egypte's staatsschuld is kwijtgescholden, betekent dat het jaarlijks 100 miljoen minder hoeft te betalen aan rente en aflossing. Dat is ongeveer evenveel als Egypte elke 4 dagen aan subsidies aan brandstofkosten voor het arme volk betaalt. Een fooi dus. En die lening van miljard dollar is dus in een maand uitgegeven aan brandstofsubsidies.

Egypte zoekt onmiddellijk 12 miljard dollar, om de ernstigste nood van de komende drie maanden te lenigen. Hoe dringend dat is blijkt onder meer uit de tekorten aan diesel en butaangas op dit moment. De spanning in grote delen van Egypte is groot omdat te weinig diesel (onder meer voor vrachtvervoer) en butaan (voor de keuken - huiselijk gebruik) beschikbaar is. Dat heeft tot veel vechtpartijen en zelfs doden geleid.

6 opmerkingen:

KCB zei

Zullen we het er dan maar op houden dat Obama Egypte hiermee een knakworst voorhoudt? En de meeste knakworstjes zijn niet eens halal...

gert zei

Welgeteld 12 leiders uit het midden-oosten en nrd-Afrika waaronder Netanyahu trekken zich niks aan van Obama's midden-oosten politiek.
Opmerkelijk dat juist Obama z'n vrind Moebarak als een baksteen liet vallen.

http://www.debka.com/article/20955/

Jos M. Strengholt zei

Waarom is dat opmerkelijk Gert? Egypte kwam nu eenmaal niet in opstand onder Bush.

En in de internationale politiek zijn naties 'vrienden' zolang de relatie elkaars eigenbelang dient.

Waarom denk je dat Israel de dikste vrienden met de diktator van Egypte was? En met de diktator van Roemenie? En Zuid Afrika? Waarom zou Israel zo graag willen dat Assad in Syrie aan de macht blijft?

gert zei

Hoi Jos fijn dat je weer veilig terug bent,nog een paar uurtjes en Camping blijkt het toch mis te hebben gehad...hoewel het kan nog steeds gebeuren.

Als Obama maar ffff nagedacht had aan bv de stomste zet van Bush (Saddam verdrijven) en het land tot aan vandaag in grote Chaos achterlaten dan had hij Moebarak,Kadaffie,Assad en de andere lieden gewoon laten zitten.Alles zal uiteindelijk beter blijken te zijn dan de zg islamdemocratie.
Mee eens,Ja toch,niet dan?

Nota bene Elbaradei suggereerd in z'n nieuwe boek dat Bush en Blair berecht zouden moeten worden voor hun enorme inschattings vout tav Irak.

gert zei

Nou ja morgen hebben wij Henkie Binnendijk als voorganger,een schrale troost.

Jos M. Strengholt zei

Gert, ik ben het met je eens dat Irak een blunder van de VS (en Europa) was. Hun fout: ze hadden gewoon niet moeten ingrijpen.

En nu, in geval van Tunesie, Egypte etc? Nu grijpt de VS NIET in en staat het toe dat diktators door het volk aan de kant worden gezet, en nu vind je het weer niet goed. Had de VS een leger moeten sturen om Moebarak aan de macht te houden?