woensdag 18 mei 2011

Moslimbroederschap steeds assertiever

Op een persconferentie heeft de hoogste leider van de Moslimbroederschap in Egypte, Mohammed Badie (foto), laten weten dat de nationale opstand tegen Moebarak "door niemand dan door Allah is bewerkstelligd". Me dunkt dat de honderdduizenden jongeren die weken demonsteerden daar wat genuanceerd over denken. Wil Badie de rol van de liberale en seculiere getinte bewegingen van jongeren de wind uit de zeilen halen?

Badie uitte tegelijk kritiek op diezelfde jongeren met hun nieuwe partijen, door zich uit te spreken tegen degenen die de parlementsverkiezingen van september willen uitstellen. Badie zei dat hij een alliantie heeft voorgesteld met 'nationale krachten' maar die zouden dat aanbod hebben afgewezen.

Volgens Badie willen die andere partijen "de verkiezingen uitstellen omdat ze nog ongeorganiseerd zijn, maar in feite zal het uitstellen van de verkiezingen ze niet sterker maken." Naar verwachting zal de goed georganiseerde Moslimbroederschap, dat al tientallen jaren sociale werk in alle uithoeken van Egypte doet, hoge ogen gooien bij de komende verkiezingen.

Vandaag heeft de Broederschap de papieren ingediend om de Partij voor Vrijheid en Gerehctigheid op te richten. Daarmee zeggen ze ongeveer de helft van de zetels in het parlement te willen binnenhalen.

Badie zei dat zijn beweging geen macht zoekt en dat ze ook geen presidentskandidaat zullen stellen. De meeste Egyptenaren geloven daar niets van. Wellicht gaat de Broederschap n het parlement meer dan de helft van de zetels winnen. Bovendien heeft een voormalige topman van de Broederschap, Abdel Monaim Aboe el-Foetoeh, zich kandidaat gesteld nadat hij eerst zijn lidmaatschap van de beweging opzegde. Velen in Egypte zien hierin een taktische aktie van de Broederschap om de indruk te wekken dat ze niet op de totale macht uitzijn, terwijl hun kans om dat te krijgen zeer groot is.

Geen opmerkingen: