maandag 9 mei 2011

Groot-Imam van al-Azhar en leiders kerken Egypte bijeen

Gisteren heeft de Groot-Imam van de islamitische al-Azhar universiteit de leiders van de kerken in Egypte bijeen geroepen in het kader van de onlangs gevormde 'Bayt al-Aila' - het Huis van de Familie. Dat is een overleggroep van islamitische en christelijke leiders in Egypte die de sociale vrede in het land willen beschermen door goede relaties van moslims en christenen.

De vergaderde religieuze leiders besloten een commissie af te vaardigen naar Imbaba waar 12 doden en 232 gewonden vielen toen moslims twee kerken en diverse christelijke winkels en woningen in brand staken. Mijn bisschop Mouneer (foto), lid van dat Huis van de Familie, heeft ook acht uur onderzoek gedaan bij de kerken in Imbaba. De Rt Rev Mouneer beschrijft zijn bezoek aan de wijk: 'Het was of we een slagveld bezochten, door de vele tanks en soldaten.
Ik werd ontroerd door het verhaal van een van de bewakers van de St Mary's kerk. Hij weigerde de Heer Jezus Christus af te zweren, en daarom werd hem de hals doorgesneden.

Mouneer zegt verder: "Er is geen twijfel dat de interreligieuze spanning in Egypte groeit en er is een waar strategisch plan nodig om dit te bestrijden. Dat proberen we door Bayt al-Aila te doen. Ik waardeer uw gebeden zodat de Heer deze moeilijke situatie kan veranderen. We hopen allemaal dat Egypte een veilige plaats voor alle Egyptenaren zal zijn."

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Vertegenwoordigt de groot imam de salafisten? Lijkt me toch niet...
Het zou juist positief werken als een instituut als Al Ahzar de salafisten openlijk veroordeelde en afstand nam van wat zij hier klaarmaken.
De moslims zélf moeten ervoor zorgen dat die mensen niet over de schreef gaan. Maar ik vrees dat een streng gelovige moslim nog steeds gezien wordt als goed mens...

Anoniem zei

Alle Christenhonden moeten sterven!
Een (nu nog) kleine groep moslims streeft dit actief na en de grote meerderheid van zogeheten gematigde moslims hoor je niet protesteren. Dubbele agenda=

Caroline zei

Beetje zwak he, om zulke klare taal anoniem te posten. Leg me ook even die dubbele agenda uit, wil je?

Youssouf Kebir zei

Carolientje is een beetje dom. Waarschijnlijk het vak geschiedenis overgeslagen op school.
( of links natuurlijk)

Caroline zei

Youssouf, en bedankt. Je bent erg groot in het beoordelen van anderen. Petje af hoor! Heb je ooit eens gekeken naar het effect van je woorden op anderen? Zou je eens moeten doen.

Anoniem zei

De eigenaar van het weblog biedt de mogelijkheid om anoniem te reageren. Het zou fijn zijn, Caroline, als je inhoudelijk zou reageren. Nu val je de tweede reageerder aan, zonder dat dat iéts toevoegt aan het onderwerp: het overleg tussen de groot imam en de kerkelijk leiders.

Caroline zei

Prima om te reageren, maar om groepen mensen anoniem te beledigen, vind ik een beetje laf.
Als ik vervolgens vraag om uitleg, dan bedoel ik dit niet cynisch, maar gewoonweg omdat het me niet helemaal duidelijk is. Vervolgens word ik, weggezet als Carolientje door Youssouf. Ik kreeg daarvan het idee dat dit de anonieme schrijver was. Als dat niet het geval is: mijn excuses hiervoor.
Ik heb niets toe te voegen aan het onderwerp, maar als ik als christenhond moet sterven, dan kan ik dat helaas niet van me af laten glijden. Is dat een vreemde gedachtengang?

Anoniem zei

Ik dacht zelf dat 'Alle christenhonden moeten sterven'een sarcastische opmerking was, zeker gezien de uitleg direct daarna. Het is de gedachtengang van het soort (baard)mannen die kerken in brand steken, christelijke vrouwen ontvoeren en verkrachten, christelijke nekken doorsnijden.
Een bidvlek op het voorhoofd en een schandvlek vanbinnen...

Caroline zei

Zo zie je maar weer, geschreven tekst is voor meerdere uitleg vatbaar. Ik heb het in ieder geval heel anders ervaren. Mogelijk dat de schrijver verheldering kan geven. Laat ik het zo zeggen, iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

Anoniem zei

De islam is een ideolgie die de democratie omver wil werpen en daarvoor in de plaats de sharia wil invoeren.
De islam zou daarom als secte beoordeeld moeten worden en zou verboden moeten worden, net als de moslimbroederschap of de ETA

Departemen Dakwah zei

leider van de islamitische wereld van vandaag is niet uit Arabische landen, maar is ontstaan uit Indonesië ... zie http://pemimpin-islam.blogspot.com/2014/11/kumpulan-video-pemimpin-islam-al-jaabir.html