maandag 23 mei 2011

Islamisten Egypte demonstreren niet mee

Aanstaande vrijdag 27 mei moet weer een massademonstratie op het Tahrierplein in Cairo, Egypte worden, als het aan de jonge liberaal-democraten ligt Ze hebben opgeroepen tot ‘Tweede Revolutie van Boosheid’. Vooral de gedachte dat ex-president Moebarak misschien amnestie zou krijgen brengt deze jongelui weer op de been. Via Facebook en andere sociale netwerken is tot de grote demonstatie opgeroepen.

Maar een groep van jonge leden van de Moslimbroederschap (MB) roept via Facebook op tot een boycot van de demonstratie. Ook de salafistische Manhag al-Salaf al-Saleh-beweging wil een boycot.

De jongeren van de MB zeggen dat het de organisatoren helemaal niet gaat om pressie op de militaire junta te zeggen om leiders van het vorige regime snel voor de rechter te brengen; het zou gaan om die junta te bewegen om ‘nog voor de verkiezingen van september de grondwet aan te passen en de wil van het volk te negeren’.

Een boycot van de demonstratie is dus een nationale plicht. De salafisten zeggen dat de demonstraties worden georganiseerd door ‘secularisten, liberale, ongelovigen en atheïsten’, en daarom zijn ze er tegen. De demonstraties zouden Egypte willen verdelen en twist veroorzaken.

Naar verwachting zullen islamisten bij de parlementsverkiezingen van september wel eens meer dan de helft van de zetels kunnen gaan winnen. Die willen niet dat voor de verkiezingen de constitutie wordt veranderd, omdat daartoe verkiezingen zouden moeten worden uitgesteld. Dat maakt de kans groter dat de andere partijen zich beter positioneren voor de verkiezingen.

1 opmerking:

gert zei

Hoi Jos klopt het bericht, in Asia time dat er een catastrofale hongersnood dreigd in Egypte.
Er is nog voor 1 mnd rijst en voor 4 mnd tarwe.
Natuurlijk is alles beter dan Moebarak.Beter een lege maag met de moslimbroertjes dan een volle met Moebarak.
De 7 magere jaren zijn aangebroken en er is nu geen "Jozef".
In Israel zijn de voorraad schuren goed gevuld.Wonderlijk hé?

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/ME10Ak01.html