zondag 22 mei 2011

Saoedisering van Egypte

De afgelopen tientallen jaren, vooral sinds Saoedie Arabie in 1973 serieus geld ging ontvangen voor zijn olie is de rol van dat land in Egyptische maatschappij en politiek steeds groter geworden. Een uiting daarvan is dat Saoedie Arabie 4 miljard dollar in zachte leningen aan Egypte geeft. Dat heeft de Hoge Raad van de Strijdkachten van Egypte bekend gemaakt. Daarmee geeft Saoedie Arabie beduidend meer aan hulp aan het noodlijdende Egypte dan de Verenigde Staten donderdag toezegde.

Het Egyptische persbureau MENA meldde dat de chef-staf Hoessein Tantawi zijn waardering voor deze steun van Saoedie Arabie uitsprak. Intussen werd deze week door een kleine groep Egyptenaren gedemonstreerd voor de Saoedische Ambassade in Cairo, maar dan tegen dat land. De Salafisten in Egypte worden naar wordt gezegd nogal gesteund door hun Wahhabistische geloofsbroeders in Saoedie Arabie. Daar zit voor Egypte de angel. Niet alleen exporteert Saoedie Arabie nogal veel geld naar de Egyptische staatskas maar het exporteert evengoed zijn extremistische vorm van Islam.

Dat Saoedie Arabie nu heeft bekend gemaakt dat het 4 miljard ter beschikking stelt, een paar dagen nadat Obama met zijn schlemiele 1 miljard lening op de proppen kwam (naast het kwijtschelden van 1 miljard aan oude leningen) zou toeval kunnen zijn, maar het is in elk geval veelzeggend. Saoedie Arabie is een belangrijker partner voor Egypte dan de USA. Voor het amerikaanse geld zei premier Essam Sharaf vriendelijk dank aan de USA. Voor het Saoedische geld was het Tantawi, de echte machthebber in Egypte, die het dankwoord sprak. Hij zei dat deze bijdrage de 'historische relaties en de samenwerking tussen beide landen zal verdiepen'.

Saoedie Arabie was zeer verstoord over het wegsturen van Moebarak. Dictaturen hebben nu eenmaal de neiging elkaar de hand boven het hoofd te houden. Dat Saoedie Arabie nu zoveel geld beschikbaar stelt (en ik vermoed dat er nog veel meer gaat komen) laat zien dat het land vertrouwen heeft in de Egyptische militairen onder leiding van Tantawi. Wat heeft Tantawi in ruil moeten toezeggen? Geen proces tegen Moebarak? Geen gezeur over seculiere democratie?
En met de bijdrage zorgt Saoedie Arabie ook voor wat meer aanzien voor de salafisten in Egypte denk ik - de vrienden van Saoedie Arabie immers.

Bovendien is er Saoedie Arabie zeer veel aan gelegen om te zorgen dat Egypte niet verarmd en fat het stabiel blijft. Het is immers een prachtige markt voor Saoedische producten en een bron van goedkope arbeid. Egypte exporteert ongelofelijke aantallen mannen naar Saoedie Arabie om in dat land te werken. Die buitenlandse arbeiders zouden een grote bron van gevaar voor Saoedie Arabie opleveren als Egypte binnenslands niet bedaart en economisch wat vooruitgaat.

Geen opmerkingen: