vrijdag 6 mei 2011

Wordt spannende week voor Kopten

Duizenden Kopten demonstreerden vandaag bij de Koptisch Kathedraal in Abbaseya. Tot deze demonstratie was opgeroepen nadat vorige week duizenden salafisten naar diezelfde kathedraal trokken om de 'vrijlating' te eisen van twee vrouwen die door de kerk 'gevangen' zouden worden gehouden nadat ze moslima zouden zijn geworden.

Die dames zelf ontkennen dit in alle toonaarden, maar durven zich niet in het openbaar te vertonen omdat diezelfde salafisten - overtuigd als ze zijn van hun bekering tot de Islam, ze ook om zeep zouden kunnen helpen als ze volhouden dat ze christen zijn. Dat zouden ze dan, in de optiek van die salafisten 'opnieuw' zijn. Daarmee zijn ze afvallig van de Islam en dus de dood schuldig.

De Kopten willen hun kerk beschermen tegen de dreiging door deze salafisten. Die laatsten hebben, tegen eerdere berichten in, vandaag hun gezicht niet bij de kathedraal laten zien. Er waren vandaag veel soldaten rond de kathedraal.

Yasser Metwaly, lid van de salafistische Coalitie voor de Steun aan Nieuwe Moslims, zei dat er vandaag door hun niet is geprotesteerd omdat de zaak nu in handen van de rechters is. En hij beweert ook dat de Hoge Raad van het Leger zou hebben gezegd dat de zaak voor 15 mei zal worden opgelost. Het kan dus nog een interessante week worden.

Geen opmerkingen: