dinsdag 24 mei 2011

En de biedingen voor Egypte blijven binnenkomen....

Goodness gracious, het wordt hier steeds interessanter in Egypte... Nadat de USA aan Egypte 2 miljard aan donaties beloofden, en Saoedie Arabie 4 miljard, is Qatar nu bereid 10 miljard dollar in Egypte te investeren. Dat heeft vandaag de ambassadeur van dat Emiraat in Cairo laten weten. Zaterdag gaan leiders van Egypte en Qatar de handtekeningen zetten onder de contracten voor 10 miljard dollar.

Ah en laatste nieuws - de wereldbank gaat in de komende 24 maanden ook 4.5 miljard dollar aan Egypte beschikbaar stellen.

Willen de landen elkaar overbieden in de hoop op een vinger in de politieke pap van Egypte? Saoedie Arabie en Qatar zijn zo ongeveer elkaars aartsvijanden. Qatar heeft heel prettige banden met Iran, en Saoedie Arabie kan dat Emiraat daarom wel schieten. Saoedie Arabie en Qatar hebben een serieus grensconflict - over olie natuurlijk - en lijken hun geschillen uit te vechten via de internationale diplomatie. Is dat grensconflict met Saoedie Arabie de reden waarom Qatar zo lekker tegen Iran aanschurkt?

Qatar had een beroerde relatie met het Egypte van Moebarak - mede omdat Egypte nogal aan de kant van sugar daddy Saoedie Arabie stond. Maar die relatie van Egypte met Saoedie Arabie stond onder druk - de Saoediers zien niet graag dat dictators als Moebarak vallen. De lening van 4 miljard door de Saoediers wekt de indruk dat Cairo en Riyadh elkaar weer mogen, maar nu Qatar maar liefst 10 miljard ter beschikking stelt, staat alles weer op losse schroeven tussen Egypte en de Saoediers.

Elke dag is nieuw. Welk land maakt morgen bekend dat het 14 miljard in Egypte gaat pompen? China wellicht? Dat koopt zich al jarenlang toegang tot Afrika. Die doen tenminste niet moeilijk over een beetje dictatuur en een paar doden meer of minder. Is het geen tijd om de politici van Egypte te kopen, heren in Bejing?

En wij eenvoudige burgers maar denken dat na de rebellie tegen Moebarak de corruptie zou worden uitgebannen.

2 opmerkingen:

Bergenaar zei

"How to date a sugar daddy"? Waar komt je plaatje nou toch vandaan, zeg???

Jan A. zei

Je 14 mld is binnen. G8 stelt ze beschikbaar. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2438109/2011/05/27/G8-stelt-14-miljard-beschikbaar-voor-Arabische-democratieen.dhtml