zondag 15 mei 2011

2 doden 71 gewonden bij aanval moslims op Kopten

Laatste berichten zijn dat bij het televisiegebouw aan de Cornische langs de Nijl 2 doden en 71 gewonden zijn gevallen na een aanval van moslims op demonstrerende Kopten. De oproerpolitie heeft ruim 50 arrestaties verricht.

Gevechten begonnen zaterdagavond laat toen twee Kopten gewond raakten door geweervuur vanuit een auto. Dit zou een wraakactie zijn geweest omdat de demonstrerende Kopten een moslim op een motor niet hadden doorgelaten eerder op de avond. De auto reed langs de Kopten die al dagen demonstreren om hun droom van gelijkheid en veiligheid te onderstrepen. Niet ten onrechte, bleek weer eens.

Zondagmorgen vroeg liet de Egyptische staatstelevisie beelden zien van gevechten tussen wat het ‘Christenen en “onbekende mensen”’ noemde. CNN meldt op zijn website dat tientallen mannen in de lucht schoten en de Kopten aanvielen met stokken, stenen, metalen kettingen en molotov cocktails. Een van die lui liep rond met een zwaard.

De oproerpolitie probeerde de groepen uit elkaar te houden. Vroeg in de morgen werd ook gevochten bij het ministerie van buitenlandse zaken, een kilometer noordelijker, ook tussen moslims en Kopten. Het leger en de politie moesten in de lucht schieten en traangas gebruiken om een eind aan de gevechten te maken.

Ik vermoed dat het leger deze onlusten als reden zal gebruiken als aanleiding voor een hardere aanpak van demonstraties. Gaat het uitgaansverbod, momenteel van 2-5 uur in de nacht, weer worden aangescherpt?

Geen opmerkingen: