zondag 1 mei 2011

Egypte roept op tot vredesconferentie Midden Oosten

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Nabiel al-Arabi (foto) sprak vandaag in Cairo met een amerikaans congreslid, Steve Chabot. In het kader van die ontmoeting riep al-Arabi de Verenigde Staten op tot het organiseren van een conferentie voor vrede in het Midden Oosten.

Volgens al-Arabi betekent het akkoord tussen Hamas en Fatah dat vorige week onder zijn toezicht in Cairo is beklonken dat er nu een verenigde Palestijnse gesprekpartner voor zulke besprekingen is. Hij zei ook dat de Palestijnen 'klaar zijn voor onderhandelingen over een omvattende vrede'. Al-Arabi zei dat nu dus ook een positieve Israelische reactie nodig is.

Al-Arabi suggereert dus dat ook Hamas bereid is tot het sluiten van vrede met Israel. Khaled Mashaal, de leider van Hamas die in Syrie woont, arriveerde vanmiddag in Cairo voor het tekenen van het genoemde akkoord tussen Hamas en Fatah. Mashaal zal zonder twijfel verder praten met al-Arabi.

Ik denk dat we in de komende dagen nieuwe en serieuze initiatieven voor vredesbesprekingen mogen verwachten. Al-Arabi riep de VS op om de Palestijnse natie nu te erkennen en zei daarbij dat dit in overeenstemming is met het beleid van de VS van de afgelopen jaren - beleid dat vrede zocht door een twee-staten-oplossing.

Na de val van Moebarak is in elk geval duidelijk dat Egypte in het Midden Oosten snel bezig is zijn leidende politieke rol te herwinnen. Voor vrede in de regio is het uitstekend dat Egypte niet langer aan de leiband van Israel loopt door de onzalige gezamenlijke aanpak van Gaza/Hamas.

4 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos, hoe naief kun je zijn man,nu Egypte aan de leiband van iran loopt/gaat lopen komt alles goed,hé,tóch?

Jos M. Strengholt zei

Egypte aan leiband van Iran? Vreemd idee.

gert zei

Ja Jos,wen er maar vast aan,ook aan de ernstige gevolgen voor jou Egypte natuurlijk.

Jos,jij als deskundige moet toch weten dat het akkoord tussen hamas en fatha een definitief einde betekend van welke zg vredes regeling met Israel ook.Bedenk alleen al wat het strategisch voor de Joodse staat betekend als hamas naast in gaza ook op de westbank aanwezig is.(Opmerkelijk detail hamas veroordeeld de moord op OsamaB.)

Een ding hoop ik dat door dit alles jij op tijd gaat inzien dat deze zg.arab lente en alle beroering in de arab wereld uiteindelijk alles met Gods plan met het Joodse volk te maken heeft en dat je op tijd je houding tov Israel/Joodse volk Bijbels gaat herzien.

By the way gaat het naar wens op de synode?

gert zei

Jos,lees aub het artikel: All of Israel within rocket range under hamas-fatah state en bekijk het realistische landkaartje in Arutz sheva.
Is dit dan wat je wilt?

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143793