‘Deze [journalisten] zeggen dat het geweld in Imbaba sektarische strijd tussen moslims en christenen vertegenwoordigde, maar het bewijs wijst op de overblijfselen van het oude regime en de ontbonden Staatsveiligheidsdienst die erachter zitten’, aldus Badie. Het is voor hem blijkbaar moeilijk te aanvaarden dat onder zijn natuurlijke achterban veel lui zitten die zich makkelijk tot geweld tegen Kopten laten ophitsen.
Gisteren publiceerde het kabinet op haar website dat een commissie is aangesteld om een nieuwe wet te schrijven voor de bouw en reparatie van kerken en moskeeen. Tussen die twee soorten godshuizen/allah-en godshuizen/allahhuizen [kiest u maar] zal geen onderscheid worden gemaakt. Dit is een enorme doorbraak voor de kerken in Egypte die al tientallen jaren klagen dat ze nauwelijks toestemmingen voor reparaties en nieuwbouw krijgen. De fine print moet natuurlijk wel even worden afgewacht.
De commissie heeft een brede opdracht; het moet de oorzaken van religieus geweld in kaart brengen. In dat kader moet het met wetsvoorstellen komen om elke vorm van discriminatie van minderheden uit te bannen. Opnieuw: laten we op de kleine letters letten. Maar de voortekenen zijn goed.
Opvallend in de mededeling van het kabinet is dat alle demonstraties voor religieuze gebouwen verboden worden. En bij de komende verkiezingen voor het parlement in september zal elk gebruik van religieuze slogans verboden zijn. Het leger en het kabinet zijn religieus geweld duidelijk zat.
De situatie in Egypte is zorgelijk genoeg voor minister van binnenlandse zaken Mansour al-Essawy. Die heeft van het leger niet de verwachte 290.000 dienstplichtigen gekregen, maar slechts 50.000, om zijn politie te helpen met de taak van het handhaven van de rust in het land.
Al-Essawy was uiteraard beslist niet tevreden. ‘Er waren 290.000 dienstplichtigen gereserveerd voor ons ministerie en we hebben er zelfs meer gevraagd. [Het leger] besloot ons er maar 50.000 te geven.’ Wat zit hier achter? Wil het leger de politie het werk moeilijk maken om de eigen machtspositie te versterken?
Morgen gaat het gebeuren… Er is opgeroepen tot maar liefst 3 ‘miljoen mensen marsen’ (3xM). Hoe dat allemaal in de binnenstad van Cairo gaat passen? Op Tahrier passen er hooguit 300.000. Laten we bedenken dat de Egyptenaren nogal moeite hebben met numerieke bescheidenheid. Ik durf mijn postzegelverzameling in te zetten: ik wed dat er geen 3 miljoen demonstranten komen.
Gelukkig zullen maar twee marsen proberen hun miljoen mensen op het Tahrierplein zelf te persen. De Nationale Associatie voor Verandering heeft allerlei politieke eisen dus die gaan marcheren op het plein. De tweede miljoen-mensen-mars op Tahrier gaat om Palestina. Deze mars eist de erkenning van de Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad en een eind aan de Israelische blockade van Gaza. Dit kan nog interessant worden, want er zijn ook lui die naar Gaza willen wandelen.
De (Koptische) Maspero Jeugd Unie tenslotte gaat demonstreren voor het recht op kerkbouw en een gelijke wet voor kerken en moskeeen. Dat laatste zullen ze krijgen ook, heeft het kabinet gisteren al beloofd. Deze demonstratie zal voor het televisiegebouw aan de Corniche plaatsvinden, een kilometer ten noorden van Tahrier. Dat neemt wat van de druk weg van die miljoenen mensen in de binnenstad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten