vrijdag 27 mei 2011

Ziekenhuizen in Egypte: hoogste paraatheid

Meer dan 30 ziekenwagens staan klaar in de nabije omgeving van het Tahrierplein en het Ministerie van Volksgezondheid heeft alle ziekenhuizen opdracht 'tot de hoogste paraatheid' gegeven. Ze staan er vandaag klaar voor met extra personeel: de bloedbanken, de afdelingen voor radiologie en eerste hulp.

Vandaag is door tientallen oppositiegroepen uitgeroepen tot een ‘Tweede Vrijdag van Boosheid’ uit protest tegen hoe de militaire junta de weg naar de democratie plaveit met goede voornemens en de rechtszaak tegen Moebarak maar niet op gang komt. Vandaag hoopt de oppositie het Tahrierplein in Cairo, en ongetwijfeld ook een pleintje hier of daar elders in het land, te vullen met protest. Een van de eisen is dat de militaire junta plaats maakt voor burgerlijk leiderschap.

De eerste 'Vrijdag van Boosheid' was op 28 januari, bijna vier maanden geleden. Dat werd een van de bloedigste dagen van de Egyptische opstand. Staat ons weer zoiets te wachten?

Het leger heeft de demonstranten gewaarschuwd dat het niet in de buurt van de demonstraties zal komen, ‘omdat we niet willen dat een wig kan worden gedreven tussen het volk en het leger’. Het leger zegt ook dat het vreest dat ‘verdachte elementen’ van plan zijn precies dat te doen tijdens de demonstraties. Oftewel: het leger blijft uit de buurt als tijdens de demonstraties tegen het leger gaat worden gescandeerd.

Maar de woorden van het leger klinken, zeker in de oren van de demonstranten, ook als een oproep aan groeperingen die tegen de demonstranten zijn gekant om zonder vrees voor het leger acties tegen de demonstranten te ondernemen. Het leger belooft al van tevoren dat het zich daar niet mee zal bemoeien! En politie, nou ja, daar haalt elke crimineel zijn neus voor op. Die zullen vandaag niet op straat durven komen.

En tegenstanders tegen de demonstraties zullen er vandaag zijn. De Moslimbroederschap en hun wat extremere broeders, de salafisten, hebben gezegd dat ze de demonstraties zullen boycotten ‘omdat ze een wig drijven tussen het leger en het volk.’ Precies dezelfde taal als het leger gebruikt. Dat is niet vreemd, want leger en Moslimbroederschap kunnen het prima met elkaar vinden de laatste maanden.

De Moslimbroederschap heeft van de week gezegd dat het vandaag tegendemonstraties zal houden in Alexandrië. Waartegen eigenlijk? De Broederschap wil zijn eenheid met de militaire junta laten zien? De salafisten beschouwen de liberale democraten die vandaag gaan demonstreren als ‘ongelovigen en atheisten’. Genoeg reden om vandaag voor geweld te vrezen op Allah’s dreven in Egypte.

Verder zijn er veel aanhangers van ex-president Moebarak die helemaal geen veranderingen in de samenleving willen. Bijvoorbeeld de miljoen+ politiemannen en leden van de veiligheidsdienst die voor een groot deel onzichtbaar zijn geworden sinds het afzetten van Moebarak. Waar zijn ze? Wat gaan ze vandaag doen? Gaan ze in burger de straat op om de 'revolutie' te smoren? Hopelijk niet.

1 opmerking:

Anoniem zei

alleen bidden helpt!