maandag 16 mei 2011

16 kerken mogen worden heropend in Egypte

De Egyptische premier Essam Sharaf heeft besloten dat 16 Koptische kerken die in voorgaande jaren zijn gesloten door het regime-Moebarak, spoedig zullen worden heropend. Dit is bekend gemaakt door het Nationale Gerechtigheidscommitee dat is gevormd om de problemen tussen moslims en Kopten in Egypte op te lossen.

Paus Shenouda III heeft zijn kerkleden die al een week demonsteren bij het TVgebouw ten noorden van het Tahrierplein gezegd hun demonstratie te beeindigen. Het aantal demonstranten is intussen niet afgenomen, ook niet nadat in de nacht van zaterdag op zondag zware gevechten plaatvonden tussen die Kopten en moslims die hun groep aanvielen. Daarbij vielen 2 doden en honderden gewonden.

Ook Medhat Qelada, president van de Koptische organisaties in Europa, heeft die demonstranten opgeroepen naar huis te gaan. Hij sprak zich echter uit tegen de rol van de Koptische paus hierbij, omdat die een geestelijke en geen politieke taak zou hebben.

Onder de Kopten in Egypte is deze scheiding tussen de geestelijke leiding en de politieke leiders sterk toegenomen sinds de opstand tegen president Moebarak. De Kopten zijn veel assertiever geworden en laten zich minder gezeggen door hun paus die sowieso tegen de opstand was.

Geen opmerkingen: