zaterdag 14 mei 2011

Suzanne Moebarak opgepakt en ook zij hartaanval

Het wordt een patroon in Egypte? Eerst kreeg ex-president Mohammed Hosni Moebarak (83) een hartaanval zodra hij werd gearresteerd en zijn ondervragingen begonnen. Daardoor ligt Moebarak nog steeds in een ziekenhuis in Sharm al-Sheikh, dichtbij zijn paleisachtige vakantiehuis.

En toen zijn vrouw Suzanne (70) vrijdag te horen kreeg dat ook zei werd gearresteerd in verband met illlegale financiele transacties, ging ook haar hart zo tekeer dat ze in de kamer naast haar Hosni kwam te liggen. Daardoor hoefde ze niet naar de vrouwengevangenis in Cairo overgebracht.

De meeste Egyptenaren denken dat de hartinfarcten van meneer en mevrouw Moebarak een handige truc zijn om de eer van de natie te redden. Jawel, van de natie. Want niet alleen gaat het om de vraag of Hosni en Suzanne het leuk vinden achter te tralies te komen. Het gaat ook om de vraag om het volk de ex-president en diens vrouw wel achter tralies willen zien.

Een paar weken geleden zei 61% van de Egyptenaren dat ze vinden dat de oude Moebarak niet waardig werd behandeld. Ik denk dat dit getal intussen behoorlijk zal zijn gegroeid nu de afgelopen weken steeds meer ontevredenheid is ontstaan over de chaos in het land. Het idee dat zijn vrouw achter de tralies moet, zal nog minder mensen aanspreken. 'Zo ga je toch niet met je leiders om?'

In Egypte hebben velen de middeleeuwse gedachte die we in Europa ook kenden, dat als het goed gaat met je leider, het goed gaat met het land. Velen zitten nu dus in de spagaat - ze vinden dat de excessieve weelde van Moebarak en de onderdrukking van de vrijheden waar hij verantwoordelijjk voor was, onaanvaardbaar zijn. Maar ze hebben ook moeite met het publiekelijk door het slijk halen van de man en diens vrouw die tientallen jaren het gezicht van Egypte waren. En als dat gezicht wordt geschonden, wordt het hele volk geschonden.

2 opmerkingen:

daniella van den akker zei

ik kan niet over de harten van Mubarak en zijn vrouw oordelen maar het maakt ze wel menselijker dat hun hart het opgeeft ipv dat ze met koude opgeheven hoofden (en harten) de gevangenis inlopen, symbolisch, niemand toe te wensen.Ik zou graag willen weten wat ze denken en voelen, nu.
Daniella, Cairo

gert zei

Ok deze mensen hebben zich waarschijnlijk enorm verrijkt (vele miljarden)maar welk mens,kijk bv.in de westerse bankenwereld kan die verleiding weerstaan?

Gewoon dat geld afpakken en ze in een doorzonwoningtje in een Egyptische Vogelaarwijk zetten is een leerzame straf genoeg.
O,was ik maar rechter.