donderdag 19 augustus 2010

In Egypte gaat steeds vaker het licht uit

In Egypte loopt niet alleen de temperatuur maar ook de boosheid van de bevolking hoog op door de regelmatige power cuts van de electriciteit. Gisteren werden autobanden in brand gestoken op de belangrijkste snelweg die Zuid- met Noord-Egypte verbindt. Op andere plekken in het land wordt op andere manieren geprotesteerd.

Moslims hebben het al zo moeilijk met vasten in een temperatuur van 38, 39 graden. Geen druppel water mogen ze drinken. Als dan de airconditioners en de ventilatoren het uren per dag niet doen, is dat beslist niet leuk.

President Moebarak pocht al jaren dat het electriciteitsnet van Egypte een subliem staaltje van zorg voor het volk is. Maar veel mensen willen oplossingen, geen leugens, in een tijd dat er ook al tekorten zijn op het gebied van butaangas en brood. Prijzen stijgen fors.

De regering zegt er niks aan te kunnen doen. 'Het volk gebruikt teveel stroom.' Zelfs de gebruikelijke lampen die mensen tijdens Ramandan ophangen, zijn nu verboden. Dat zou zoiets zijn als dat de Nederlandse overheid in december afkondigt dat kerstbomen en kerstverlichting verboden zijn.

Het hoofd van de Egyptian Electricity Holding Company, Mohammed Awad, verdedigt zijn beleid: het net moet soms afgesloten om het te beschermen omdat teveel stroom wordt gebruikt.

De overheid verwijt het volk dus overdadig stroomgebruik, en dat zou best terecht kunnen zijn. Maar voor dat stroomgebruik betalen we ook behoorlijk. In dit arme land waar veel mensen van een salaris van 100 euro per maand moeten leven, betaal ik dat per maand voor mijn electra, vooral door mijn twee airconditioners. Er wordt dus genoeg betaald voor de stroom, dan mag je als tegenprestatie toch verwachten dat je het ook krijgt?

In grote delen van het land is de stroom 3 uur per dag afgesloten. Ook de vakantiedorpen aan de Rode Zee hebben hiermee te maken. In onze wijk Maadi, waar veel buitenlanders en topambtenaren wonen, valt het mee; de afgelopen tien dagen was de stroom hooguit 6 uur afgesloten.

2 opmerkingen:

wvanderwolf zei

Hoi Jos,

Ik las een tijd terug dat westerse investeerders zeer geïnteresseerd zijn in zonnepanelen in de sahara.

Zou dat geen gat in de markt zijn in Egypte? Genoeg woestijn lijkt me?

Unknown zei

Geen gek idee hoor. maar niet de relatief dure apparaten zoasl we die in NL kennen. Probleem is: Egypte heeft door assoean dam stroom zat. Maar het net om dat te verdelen is op veel plaatsen erg kwetsbaar. Als je de stroom van zonnecollectoren toevoegt aan dat net, los je probleem niet op.