dinsdag 10 augustus 2010

Nieuwe media-campagne rond kindermisbruik?

Heb ik wat gemist? Was er de afgelopen een enorme media-actie om te ontdekken hoeveel kinderen zijn misbruikt in de jeugdzorg? Zitten RTL en NRC naar ‘gevallen’ te vissen op alle mogelijke manieren? Neen. Sinds 19 juli zijn 40 gevallen van kindermisbruik uit de jeugdzorg gemeld, lees ik op www.nu.nl. Dit ging om kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen.

De meldingen zijn binnengekomen bij het telefonisch meldpunt (070-3765872) van de zogeheten commissie-Samson, die onderzoek doet naar het seksueel misbruik. Een woordvoerder van de commissie sprak vandaag van een behoorlijk aantal meldingen in korte tijd, ''zeker omdat het vakantietijd is”'.

De veertig meldingen komen van slachtoffers en andere betrokkenen. Het gaat zowel om actuele gevallen als meldingen over misbruik in het verleden, aldus de woordvoerder van de commissie. De meldingen zijn volgens hem nog niet geanalyseerd.

Gaan de media nu ook ‘meewerken’ met dit onderzoek en vragen of mensen zich willen melden als ze slachtoffer waren in pleeggezinnen en zorginstellingen? Veertig gevallen tot nu toe, zelfs in zomertijd, waarde journalisten, hier valt weer te scoren!

Hoeveel kinderen kwamen in aanraking met zorginstellingen en pleeggezinnen?

O ja, op de website van het NRC kan ik de info over misbruik in de RK kerk niet meer vinden. Niet meer interessant. Zou een leuk projectje zijn voor een journalist om eens te vergelijken: hoeveel kinderen zijn misbruikt in de context van de kerk? En hoeveel in de context van die pleeggezinnen en instellingen? En hoe verhoud het aantal kinderen dat in aanraking kwam met (leiding van de) kerk zich tot het aantal kinderen dat door de overheid in pleeggezinnen en zorginstellingen werd geplaatst? Het is misschien niet helemaal toevallig dat de woordvoerder van de commissie vandaag al sprak over een ‘behoorlijk aantal meldingen in korte tijd'.

En nee, er komt heus geen nieuwe campagne van de media om het kindermisbruik in deze nieuwe gevallen boven tafel te krijgen. Toen het om de kerk ging was het leuk, nu wat minder.

4 opmerkingen:

John Miller zei

Zoek de verschillen...
Maar je hebt groot gelijk over de aantallen en de percentages in de tijd. De media is hypocriet, niet de kerk, die hand ook in eigen boezem steekt :-)

Anoniem zei

In zweden is er al een onderzoek gedaan. De helft(!) van de pleegkinderen blijkt te zijn misbruikt.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1017869/2009/10/20/Helft-van-pleegkinderen-seksueel-misbruikt-in-Zweden.dhtml

Jos M. Strengholt zei

Dank je, Anoniem. Dat is nog eens even serieus! Is dat miisschien waarom die nederlandse commissie dit ook is gaan onderzoeken?

top pills zei

Deze blog is geest waait. Ik moet toegeven dat ik eerst dacht dat ik had niets interessants te bieden, maar na het lezen van een aantal posten in mijn mening is radicaal veranderd.