vrijdag 6 augustus 2010

Feiten zijn gevaarlijk in de Arabische wereld: Geval Libanon

In de Arabische wereld worden de normaalste ‘feiten’ vaak bewaakt alsof het om staatsgeheimen gaat. Als jong journalistje probeerde ik in Egypte eens te ontdekken wanneer een bepaalde islamitische conferentie zou plaatsvinden. Onnozel als ik was, dacht ik dat ik er wel achter zou komen door even naar het Ministerie van Awqaf (“islamitische stichtingen”) te gaan. Vergeet het maar. Na een half uur proberen, hoorde ik twee dames tegen elkaar zeggen: Huwa mish minnaa - hij is niet van ons. Ik was geen moslim, dus ze wilden me de info niet geven. En dat terwijl het om niks bijzonders ging.

Maar er zijn wel degelijk feiten in de Arabische wereld die 'staatsgevaarlijk' zijn. Ik noem maar wat: hoeveel christenen wonen er in Egypte? Of: Hoeveel buitenlanders wonen er in de Emiraten?

Heel interessant is het ‘geheim’ over hoeveel christenen er nu eigenlijk in Libanon wonen. Sinds 1932 is in dat land geen census meer gehouden. Toen Libanon in 1943 onafhankelijk werd, werd in een nationaal pact de politieke macht verdeeld. Gebaseerd op de census van 1932 kregen de Maronieten de meeste macht, want ze zouden zicht tot de moslims verhouden als 6:5. Door de burgeroorlog van 1975-1990 zijn veel christenen geëmigreerd, en vooral de sjiieten – denk aan Hizbollah! – hebben zich vermenigvuldigd op welhaast mythische wijze.

Naar schatting vormen de christenen een minderheid van maar 25% in Libanon, maar dat willen ze niet weten natuurlijk, want ze hebben nog steeds het recht op een meerderheid in het parlement, en ze mogen als ‘meerderheid’ nog steeds de president leveren. Dat dit onwerkelijk is weet iedereen, en dat de sjiieten al lang de grootste bevolkingsgroep zijn, is ook duidelijk. Vandaar de populariteit van Hizbollah, die met recht met macht in het land kan eisen. Maar dat is niet prettig natuurlijk.

2 opmerkingen:

John Miller zei

En ik maar denken dat christenen vredestichters zijn. Blijken het toch leugenachtige machtswellustelingen te zijn. Jammer.

Anoniem zei

Iraanse president Mahmud Ahmadinejad,  Libische Dictatuur Khadaffi, Omar al-Bashir, president van Soedan en Turkse fundamentalist Erdogan willen graag dat Turkije lid wordt bij EU. Europese corruptie juicht dit toe en wil Turkije nu zo snel mogelijk deel uit laten maken van onze gemeenschap.
 Een EU-blunder van de eerste orde.
 
Terwijl in Europa de vergrijzing hoogtij viert en er hier te weinig kinderen worden geboren bij autochtonen kom de EU met het idee om het Turkse paard van Troje binnen te trekken met een leger vol jonge mensen. Erdogan heeft niet voor niets gezegd dat Europa overwonnen zal worden door baarmoeder van onze vrouwen. En zo werkt het ook omdat ze hun vrouwen houden als fokdieren ook wel genoemd 'zoontjesfabrieken'. Met de export van het geboorteoverschot uit Turkije etc hierbij opgeteld de hoge geboorte ratio van hier al wonende moslima's zal het in een jaar of 50 beslist zijn, dus het moet onverbiddelijk afgelopen met de poging de EU in te komen. Arabische en Turkse leiders spreken over de aanwezigheid van 60 miljoen moslims in het Westen, die nauwelijks een generatie verder, in vele staten een religieuze meerderheid zouden kunnen vormen en de besluitvorming in de westelijke staten aanzienlijk zullen beïnvloeden in het voordeel van de islam:
 Moemar Khadaffi : “Er zijn tekenen dat Allah de overwinning van de Islam in Europa toestaat,”... “Europa en de Verenigde Staten moeten zich bekeren tot de islam… of anders de oorlog verklaren aan de moslims.” Een ontnuchterend beeld over de geruisloze verspreiding van de islam in de wereld... Zo zegt hij dat Albanië en Bosnië (met een grote moslimpopulatie) lid gaan worden van de Europese Unie, net zoals Turkije dat overigens ook is... Arabische piraat khadaffi stelt verder voor: We hebben 60 miljoen moslims in Europa. Er zijn tekenen dat Allah de overwinning van de Islam in Europa toestaat – zonder zwaarden, zonder wapens, zonder veroveringen. De 60 miljoen moslims in Europa zullen het binnen enkele paar decennia veranderen in een moslimcontinent. Allah mobiliseert de islamitische natie van Turkije, en voegt het toe tot de Europese Unie. Dat zijn nog eens 90 miljoen moslims. Er zullen 150 miljoen moslims zijn in Europa.