donderdag 5 augustus 2010

De politieke hitte loopt op in Egypte

Kijk eens aan! Vannacht kwam Saad Eddin Ibrahim terug in Egypte. Dat is verrassend. Drie jaar geleden moest deze oppositieleider Egypte verlaten vanwege allerhande door de overheid aangespannen rechtzaken tegen hem. Zijn voornaamste ‘vergrijp’ was dat hij een check had ontvangen van de Britse ambassade voor steun aan zijn studiecentrum. Saad Edddin zou nu een akkoordje met de overheid hebben dat hij niet wordt opgepakt, want dat zou zomaar kunnen. Er lopen nog een stuk of 10 zaken tegen hem.

Volgens de advocaat van Saad Edddin zal hij maar twee weken in Egypte zijn, en dat vooral om familie te bezoeken. Het is per slot van rekening tijd voor de grote feestmaand Ramadan (niks doen, overdag slapen, de hele nacht je klemvreten, en extra veel bidden en Koranlezen omdat je daarmee juist deze maand enorm veel brownie-points bij Allah scoort).

Komt Saad Eddin echt alleen maar om zijn neefjes en nichtjes te zien? Ik betwijfel het. Hij is teveel politiek ‘dier’ om zich niet te bemoeien met de komende presidentsverkiezingen. Gaat hij een ontmoeting hebben met Mohammed ElBaradei, de voormalige leider van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties? Heel Egypte verwacht dat ElBaradei zich kandidaat gaat stellen voor de komende presidentsverkiezingen. En 80% van Egypte hoopt dat hij dat zal doen. Alleen de gerontocraat, president Moebarak, en zijn Nationale Democratische Partij (niet nationaal, niet democratisch) willen Moebarak’s zoon Gamal in het zadel helpen. Daarbij is elke vorm van oppositie gevaarlijk, want een populist kan zomaar het volk achter zich krijgen, en wie wil nou echt een voortzetting van het huidige regime? Voor het moment heeft ElBaradei goede kaarten in handen; de openlijke steun van Saad Eddin Ibrahim zou hem goed uitkomen.

Wedden dat, tussen alle ontmoetingen met neefjes en nichtjes, Saad Eddin een gaatje voor een fotosessie heeft, en dat Saad Eeddin en ElBaradei samen lachend op de foto gaan - misschien wel hand in hand? En zou het kunnen dat ElBaradei deze maand Ramadan gaat gebruiken om zich formeel kandidaat te stellen?

Geen opmerkingen: