maandag 2 augustus 2010

'Moslims in Mekka helpen werklozen in Nederland'

Na de watersnoodramp van 1953 werd Zeeland overstelpt met Amerikaanse ontwikkelingshulp. Containers vol kleding werden door dierbare Amerikanen opgestuurd om de arme Zeeuwen de winter door te helpen. Een in Zeeland woonachtige (en doorgaans geloofwaardige broeder) vertelde me dat de Amerikaanse rotzooi de Zeeuwen de neus uitkwam.

Ik moest hieraan denken toen ik in het Nederlands Dagblad las dat we onze oude viool, altviool of cello van zolder kunnen halen om naar Ghana te sturen. De Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie gaat deze strijkinstrumenten inzamelen. Denk aan al die Ghanezen die we kunnen helpen!

Wat is het toch dat we als Nederlanders zo graag onze ouwe meuk naar de Derde Wereld sturen? De meeste economisch minder ontwikkelde landen hebben uitstekende fabriekjes waar ze, bijvoorbeeld, gereedschap kunnen maken. Oost Europa heeft zijn eigen kledingindustrie. Ook Roemenie zit niet op onze ouwe jurkjes te wachten, zeg ik u met enig gezag, ook al zullen de vervoerscentrales van allerlei lokale actiegroepen u iets anders vertellen.

Bij ons in Egypte mag je alleen na betaling van hoge invoerrechten tweedehands goederen invoeren. Ooit werd ik te hulp gevraagd toen Dorkas besloot een container vol tweedehands medische goederen naar Cairo te brengen. De container stond al in de haven van Alexandrië maar was niet welkom in Egypte; Dorkas was stomverbaasd. Al die spullen die wij in Nederland kwijt moeten zijn een bedreiging voor de plaatselijke markt in de ontwikkelende wereld. Kleding, medische goederen, rolstoelen, ze maken dat allemaal spotgoedkoop en heus niet allemaal slecht in Egypte.

Nu vermoed ik dat de BGSB (de Bond van Ghanese Snaarinstrument Bouwers) nog in oprichting is en dat deze actie dus op weinig protest in Accra kan rekenen. Maar toch, hoe zouden wij het vinden als ze in de VS een actie zouden houden om tweedehands meubels en kleding te doneren aan Nederlandse bijstandsmoeders?

Hoe zouden wij het vinden als de headline in ons dagblad zegt: 'Moslims in Mekka helpen werklozen in Nederland' en dat de BGIOVB-M (Bond van Goedgeefse Imams ter Ondersteuning van Verdrukte Broeders, afdeling Mekka) besluit dat arme werkeloze Nederlanders die zich geen muziekles kunnen veroorloven tweedehands violen moeten ontvangen als liefdesgift?

4 opmerkingen:

John Miller zei

Grappig verhaal Jos. De meuk moet natuurlijk wel goed terecht komen. Distributie lijkt me het sleutelwoord.
Maar niet getreurd, we kunnen nu onze spullen sturen naar Noord Irak. De mensen daar ogen in ieder geval als onschuldige slachtoffers. Is dat niet toevallig dat roemruchte Taliban gebied? Er komt vast weer veel Amerikaanse hulp op gang. :-)
Als het niet zo serieus was allemaal, zouden we er om kunnen lachen. Maar het is natuurlijk om te huilen.

Jaap zei

Heb je die afkortingen uit de D.O.N.A.L.D. D.U.C.K.*?

*Dierbaar Onnozel Naslagwerk Als Lachwekkend Draaiboek Dat U Continu Koestert

Jos M. Strengholt zei

Ach mn stemming is ietwat melig. 8 dagen niet online geweest.

Anoniem zei

In veel Afrikaanse landen is de plaatselijke kledingsindustrie failliet geraakt doordat goedbedoelende Westerse landen tonnen aan kleding sturen. Kleding die nergens gratis wordt weggeven maar wel voor een goedkope prijs op de markt wordt gedumpt.