woensdag 4 augustus 2010

Wat te doen met al dat geld

Veel Amerikanen zijn puisant rijk. Neem mensen als Bill Gates (foto) - maar er zijn er daar zoveel meer. In dat land kan je geld verdienen als water. Er zijn genoeg redenen om kritisch te zijn op de meer asociale kanten van de Amerikaanse samenleving, maar er zijn ook aspecten die volgens mij ontzag en navolging verdienen.

34 Amerikaanse miljardairs doen wat softwaremiljardair Bill Gates en 'superbelegger' Warren Buffet hebben gevraagd. Ze geven de helft van hun vermogen weg aan goede doelen, nog tijdens hun leven, of na hun dood. Mediamagnaten Ted Turner en Michael Bloomberg, hoteleigenaar Barron Hilton, de oprichter van het softwareconcern Oracle Larry Ellison en filmproducent George Lucas zijn onder de 34 filantropen.

In Nederland hebben we niet veel miljardairs, maar ook in ons land hebben we onze rijken. Hoeveel van hen gebruiken hun bezittingen voor het welzijn van de samenleving? Tegelijk kunnen onze rijken in Nederland in elk geval wijzen op het feit dat ze al 60% van hun verdiensten via de belastingdienst voor het algemeen welzijn mochten weggeven. Dat hebben die rijken in de VS beslist niet gedaan.

Maar toch. Als je miljard, of 250 miljoen, of je bankrekening hebt staan of in aandelen hebt geïnvesteerd, of dat nu in de VS of in Nederland is, wat doe je daar dan mee? De vraag voor elk mens blijft toch dezelfde. Waarvoor leef ik? Wat doe ik met de middelen die ik heb voor het welzijn van anderen? Wie dien ik? God? Anderen? Mezelf?

4 opmerkingen:

Jaap zei

Doet me denken aan vermogende koningen in de bijbel die zeiden: "vraag wat je wilt, ook al is het de helft van mijn koninkrijk". In het Oude Testament loopt het dan slecht af voor Haman, in het Nieuwe Testament is Johannes de Doper de klos. Verder bedoel ik er overigens niks mee, het is slechts een gedachte die bij mij opkwam.

Jos M. Strengholt zei

Waarmee je aangeeft dat niet alleen de correcte woorden, maar ook de juiste motivatie en de goede context bepalend zijn voor de waarde van het gebaar wat betreft God.

Walter M. van der Wolf zei

Wat dachten jullie van deze man? Één van de rijkste ondernemers in Nederland èn filantroop: Jacob Gelt Dekker.

Bekijk ook de aflvering van Vinger aan de Pols... http://bit.ly/dyNQGU

John Miller zei

Ook al was ik puisant rijk, het geld zou zo weer op zijn. Eén van mijn talenten misschien?
Uit ootmoed laat ik de miljoenen aan mij voorbij gaan...