woensdag 4 augustus 2010

De pro-Israelische ideologie van het Reformatorisch Dagblad

Op de website van het Reformatorisch Dagblad staat een artikel dat vast ook wel in de papieren editie staat, is het niet vandaag dan wel morgen. Israel en Libanon waren gisteren in een vuurgevecht verwikkeld omdat Israel wat bosjes in de grensstrook wilde weghalen. Wat schrijft het RD met grote kop:

VN: Bomen vuurgevecht op grondgebied Israël

De suggestie dat Israel weer eens ‘gelijk’ had in dit conflict met Arabieren omdat de VN (nou ja, UNIFIL) meldt dat de bosjes op Israelisch grondgebied staan (wat Libanon overigens bestrijdt), is voor het RD weer eens bewezen geloof ik. Maar het argument is self-defeating, vrinden. Het betekent immers ook dat de Palestijnen gelijk hebben in hun eis van Israelische terugtrekking uit de Westbank en Oost Jeruzalem, en dat Israel alle nederzettingen in die gebieden moet ontmantelen. De VN heeft dat al zo vaak gezegd. Waarom lees ik nimmer in het RD de kop:

VN: Westelijke Jordaanoever en Oost Jeruzalem zijn Palestijns grondgebied en Israel moet zich daaruit terugtrekken

Waarom het RD dat niet doet? Dat is helder natuurlijk. Het RD schrijft alsof het meent dat Israel mag doen en laten wat het wil, en dat internationaal recht alleen van belang is wanneer dit in het voordeel is van Israel. Dat het voor alle mensen, Joden en Palestijnen samen, altijd beter is als iedereen zich aan het international recht houdt, lijkt me evident. God maakt geen onderscheid tussen mensen en volken, en wie suggereert dat Hij dat doet, is een racist.

10 opmerkingen:

Henri Hoogeveen zei

U zoekt ook achter alles wat... Bij de NOS melden ze het ook.
http://nos.nl/artikel/176290-boom-grensincident-stond-in-israel.html

Kijk ook eens bij de titel van het filmpje rechts.
En jawel "VN: boom stond op Israëlisch grondgebied"

En u kunt niet van de NOS zeggen dat zij pro israël zijn...

Dus stelling van u is deze keer onjuist en niet terecht. Excuses is op zijn plaats!

Jaap zei

Klopt het argument in je laatste zin wel? Als iemand van God zegt dat Hij onderscheid maakt tussen mensen en volken, dan zegt deze persoon impliciet dat God een racist is, maar is deze persoon dan meteen ook zelf een racist (toegegeven dat dit er logischerwijs wel uit voortkomt als deze persoon God volgens dit godsbeeld wil volgen)?

Een interessante vraag hierbij is: laat iemand zich door God tot Zijn beeld transformeren, of verandert iemand zijn godsbeeld naar zijn eigen beeld?

Jos M. Strengholt zei

Henri, ik weet ook wel dat het ANP voor deze headline zorgde. Maar een krant die dat overneemt, neemt daarmee verantwoording voor het artikel. Lastig voor online-kranten die veel berichten (denk ik) geautomatiseerd overnemen.

Maar mag ik het RD niet bevragen op wat het in zijn artikelen zegt? Waarom moet ik excuses aanbieden? Ik laat slechts zien dat het RD inconsequent is. Als je de VN en zijn uitspraken over Israel niet serieus neemt, moet je ze ook niet citeren als je dat wel goed uitkomt.

Jos M. Strengholt zei

Jaap, je vraag is interessant; het gevaar is groot dat we ons godsbeeld laten vormen door wat wij vandaag de dag rechtvaardig vinden. De VN mensenrechten moeten ons niet doen besluiten dat we de bijbel anders gaan lezen denk ik.

Maar in dit geval, in het nieuwe testament wordt keer op keer onderstreept dat God tussen Jood en heiden geen onderscheid maakt. Als wij dat wel doen, is dat toch een vorm van racisme lijkt me.

Jaap zei

Dat ben ik met je eens. En inderdaad komt er altijd wel ergens een vorm van racisme om de hoek kijken als er onderscheid wordt gemaakt enkel op basis van het volk waar men van afstamt.

Paul Delfgaauw zei

De essentie van het verhaal is natuurlijk dat 'God geen onderscheid maakt tussen mensen en volken, en wie dat suggereert dat Hij dat doet, een racist is.'

Inspecteur Raynoldi zei

Is het artikel soms geschreven door deze domina? Die zal nu wel wat tijd overhebben om de Christenen voor Israël theologie uit te venten.

Walter M. van der Wolf zei

Hoi Jos,

Sorry Jos maar noem het RD toch niet gelijk racistisch. Het zit wel erg diep hoor volgens mij.

Noem je dit artikel in het Nederlands Dagblad ook Pro-Israelisch racisme?

http://wmvanderwolf.nl/wp-content/uploads/NDAG-20100805-01005001.jpg

En wat vind je van dit Israëlisch initiatief?

http://wmvanderwolf.nl/wp-content/uploads/NDAG-20100805-01005011.jpg

Groet,

Walter

Jos M. Strengholt zei

Ik noem het idee dat God voorkeur heeft voor Joden boven andere mensen racistisch ja. Iets anders kan je daar niet van maken he? Onderscheid op grond van ras.

Natuurlijk is dat artikel in het ND niet racistisch, net zo min als dat in het RD. Dat zeg ik toch niet?

En dat 1000 Palestijnse kinderen naar de zee mogen, zie ik nou niet bepaald als bewijs voor of tegen racisme bij christenen die menen dat Joden voorrang hebben boven anderen.

Ik zei toch niet dat Israel racistisch is? Dat zal het best zijn (wie is het niet?) maar daar ging mijn stukkie niet over.

Ja, het zit diep bij me. Net zo diep als bij jou want jij meent er op te moeten reageren ;-)

Het zit diep omdat het gaat over hoe je bijbelleest, hoe je God ziet, hoe je het heil ziet, hoe je tegenover de situatie in het Midden Oosten aankijkt.

Walter M. van der Wolf zei

Waarom ik dat zei was op grond van je Tweet gisteren:

"Het pro-Israelisch racisme bij het Reformatorisch Dagblad"

Ja, ik vond dat een mooi artikel van die Israëlies. Leuk en hartverwarmend.

Ha, ha... en reageren zal ik ook blijven doen :-)