woensdag 18 augustus 2010

Kathedraal Cordoba: 'moslims mogen hier niet bidden'

Bisschop Demetrio Fernández González van Spaanse stad Córdoba, ooit een machtscentrum van de Islam in Spanje, is resoluut. Geen islamitische eredienst in zijn kathedraal. Hoe halen die Muzelmannen het in hun hoofd! Ze voeren campagne om te mogen bidden in de kathedraal omdat die ooit een moskee was. Ja, nou en? Die moskee was nota bene weer op een kerk gebouwd. Leren die lui hun kolonialisme dan nooit af?

“Zouden moslims blij zijn al wij in hun moskeeën kerkdiensten gaan houden? Absoluut niet. Omdat ik hun religieuze gevoelens begrijp, moeten ze die van mij ook maar begrijpen”, aldus die bisschop. “Wij zouden er toch niet over peinzen om aan moslims te vragen of we mogen bidden in de Moskee in Damascus, want die hoort nu bij het islamitische geloof en voor hen is dat een gewichtige plaats.” De moskee waar hij naar verwijst is de Ummayaden Moskee, eens de plek van een katholieke kerk. Volgens de bisschop is de eis van moslims om de kathedraal gezamenlijk te gebruiken niets anders dan “een eufemisme voor: Katholieken, opzouten... Het antwoord op de vraag of we het gezamenlijk willen gebruiken is nee, dat doen we niet.

4 opmerkingen:

Willem van Gent zei

Gossie wat een zielepoot, die bisschop

John Miller zei

De paus vertelde over zijn strijd met zijn eigen overheid, die hem wilde dwingen om akkoord te gaan met het hertrouwen van gescheiden Kopten. Shenouda zei, ook toen de rechter hem eerder dit jaar wilde dwingen om zulke mensen in de kerk te trouwen, dat hij er niet over peinsde. ‘Dit is ons geloof. Dit is wat de bijbel ons leert. We peinzen er niet over.’ Uiteindelijk kreeg de kerk haar gelijk in hoger beroep.

Jos, wat is jouw mening dan over dit onderwerp?

Jos M. Strengholt zei

Ha John - ik denk dat de overheid niks te maken heeft met hoe de kerk zijn interne zaken regelt. Dus de paus had groot gelijk dat hij de overheid de deur wees in dit opzicht.

O je bedoelt hertrouwen na scheiding?
Hm...

Anoniem zei

Wat een onverdraagzame territoriumdrift: je gaat maar in je eigen kerk bidden. Weinig veelbelovend. Dus weg met alle religieuze dweepziekste.