vrijdag 6 augustus 2010

Hamas vreest nieuwe aanval van Israel op Gaza

Aboe Obeida, de woordvoerder van de Al-Qassam Brigades, de gewapende afdeling van Hamas, heeft gisteravond ontkend dat ze te maken hebben met de raketaanval die afgelopen maandag op Israel werd uitgevoerd vanaf Egyptische bodem, en die vooral de Jordaanse havenstad Aqaba trof. Opvallend dat Hamas zo duidelijk afstand neemt van deze poging Israel aan te vallen.

Was Hamas dan niet blij met de poging Israel te treffen? Ja dat wel. Aboe Obeida verwelkomde elk verzet tegen de bezetting ‘van binnen en buiten Palestina’, maar hij zei dat Hamas niet betrokken was. Aboe Obeida lijkt met dit laatste de waarheid te spreken. Als de strijders van Hamas wel betrokken waren geweest ‘zouden de brigades niet bang zijn om de aanvallen te claimen zodra die waren uitgevoerd’.

Aboe Obeida onderstreepte dat Hamas een strikt beleid heeft om niet vanuit andere landen aanvallen op Israel uit te voeren, en dat het enige gebied waar aanvallen plaatsvinden binnen het historische Palestina is. Hamas kijkt wel beter uit, het wil Egypte beslist niet tegen zich in het harnas jagen door vanuit de Sinai Israel te beschieten. Door zo’n aanval zou het de Egyptische overheid enkel tegen zich in het harnas jagen, en Hamas is juist gebaat met goede relaties met Egypte, al is het op het moment alleen maar om de grens tussen Egypte en Gaza open te houden.

Jordanie wil Hamas ook niet tot vijand maken, en daarom onderstreepte Hamas dat de aanval op Aqaba nooit door Hamas kan zijn uitgevoerd. Hamas richt zich alleen op doelen van Israel.

Volgens Aboe Obeida beschuldigt Israel Hamas van de aanvallen vanaf Egyptische grondgebied ‘in een poging een crisis te exporteren en om hun beoogde aanval op Gaza te rechtvaardigen’. Hij waarschuwde de Arabische naties om Israel’s beschuldigingen niet te geloven, en dat ‘elke partij die met Israel samenwerkt, deelneemt aan Israelische agressie’. Dat is een nauwelijks verhulde waarschuwing aan Egypte om niet mee te doen met Israel’s beschuldigingen aan het adres van Hamas, en om Israel geen vrijbrief te geven om Gaza opnieuw aan te vallen. Hamas lijkt bang voor zo’n aanval.

Bron: Ma’an persbureau in Gaza Stad (mede met Nederlands ontwikkelingsgeld gefinancierd)

Geen opmerkingen: