vrijdag 29 juli 2011

Egypte: Vandaag grote demonstratie op Tahrier

Het wordt weer spannend vandaag. In Egypte zullen grote massa's de straat opgaan voor demonstraties. Onder de demonstranten is de spanning groot. Houden ze het onder elkaar vreedzaam?

Een minderheid wil het hebben over meer democratie, snellere berechtingen van ex-president Moebarak en dergelijke zaken. Een meerderheid wil het hebben over de noodzaak van de invoering van de islamitische wetgeving en wat daarmee samenhangt. Een compromis was gevonden om dat laatste thema niet aan te roeren, zodat gezamenlijk kan worden gedemonstreerd, maar gisteren werden op diverse plaatsten in Egypte folders uitgedeeld door radicale moslims die opriepen om te demonsteren voor de sjaria.

De demonstranten zijn ook ernstig verdeeld in hun visie op de Egyptische strijdkrachten. De 'democraten' beschouwen het leger steeds meer als tegenstander, terwijl de
islamisten het leger als vriend beschouwen.

De Moslimbroederschap en de andere islamisten hebben al maandenlang demonstraties geboycot, waardoor de aantallen demonstranten enorm terugliepen. Bij de laatste 'miljoenenmars' kwamen misschien 30.000 mensen naar Tahrier. Hoe de aantallen vandaag zijn, nu alle islamisten hun aanhang hebben opgeroepen de straat op te gaan, zal veel zeggen over de machtsverhoudingen in Egypte.

1 opmerking:

Jaco Stoop zei

Las deze week een artikel op Slate.com (http://www.slate.com/id/2299139/pagenum/all/#p2) over de nieuwe assertiviteit van salafistische groepen. Met de demonstratie van vandaag, en het door islamisten genomen initiatief, ben ik bang dat er inderdaad een flinke achterban voor dit soort partijen is. Vandaag zal waarschijnlijk meer duidelijk worden.