maandag 4 juli 2011

Egypte: economie volgens de regels van Mohammed

Als aan de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (PVR) in Egypte ligt, zullen de financiën van Egypte worden geworteld in de Islamitische sjaria. Dat is van groot belang om te weten, want de PVR is de partij van de Moslimbroederschap die bij de komende parlementsverkiezingen in september waarschijnlijk een fors aantal zetels in het parlement gaan winnen.

Abd al-Hafiz al-Sawy, een econoom van de PVR, heeft gezegd dat alle economische beleid wat hem betreft op de principes van de sjaria zal worden gebaseerd. Als voorbeeld noemt al-Sawy de speculatieve handel in derivaten en futures, die volgens hem de leer van de Islam direct tegenspreken.

" instrumenten hebben grote problemen voor de Egyptische economie opgeleverd. Om te beginnen zullen we aangeven dat sommige van deze zaken niet in overeenstemming met de sjaria zijn", aldus al;-Sawy. "Als we het gevoel hebben dat ze de economie schade doen, zullen ze duidelijk worden verboden."

PVR wil dat de overheid meer geld gaat uitgeven aan onderwijs, volksgezondheid en werkgelegenheid. Moslims zouden verplicht 2.5% zakat moeten gaan betalen voor de armen en voor onderwijs. Al-Sawy verwacht daarmee 18 miljard pond, ongeveer 2.1 miljard euro op te halen.

Al-Sawy wil ook dat de banken meer diensten in harmonie met de sjaria aanbieden, om Egypte daarmee te laten concurreren met andere centra van islamitisch bankieren als Bahrein en Maleisië.

Veel economen in Egypte waarschuwen tegen deze koers van de PVR. In de eerste plaats zorgt het niet dat speculatief of onethisch gedrag verdwijnt. Begin jaren '90 kende Egypte miljardenschandalen door heren die onder het mom van 'islamitische' investeringen enorme bedragen achterover drukten. Maar goed, dat is ook door 'normale' bankiers en politici gebeurd de afgelopen jaren in Egypte. Lood om oud ijzer dus?

Niet volgens Dr. Magda Kandil, directeur van het Egyptische Centrum voor Economische Studies. Ze ziet het als een stap achteruit als Egypte de sjaria gaat toepassen in het economisch leven. ‘[Wat de PVR wil] is veel problematischer dan ik had verwacht. "Ik dacht dat ze een beetje meer mainstream zouden zijn. Nu is er het risico van een meer isolationistische benadering van de economie die de deur sluit voor investeerders en die ons vervreemdt van de internationale financiële markten."

Dr Kandil ziet de weigering van Egypte om een in juni door het IMF aangeboden lening van 3 miljard dollar te accepteren in dit kader van isolationisme. Dat Egypte de lening weigerde terwijl de rente maar 1.5% zou zijn, bevreemdde velen. Zo’n lening zou bovendien voor de internationale gemeenschap een bewijs van vertrouwen in de Egyptische economie zijn geweest.
Via The National, Abu Dhabi

1 opmerking:

Anoniem zei

Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid.
Over wat voor VRIJHEID hebben deze lieden het? Uit wat ik uit de authentieke geschriften heb kunnen opmaken was het vrijheidsbegrip bij Muhammad ibn Abd'allah zijn vrijheid om andern zijn wil op te leggen.
Hoogachtend,
Alf Mulhid