zaterdag 2 juli 2011

Die Egyptische grensbewakers moeten ze arresteren

Vanmorgen gingen bij de Egyptische grensstad Salloem, aan de Libische grens, vier autos van de politie in brand - recht voor het politiebureau - nadat de grenspolitie een smokkelaar, Anwar Ali, had neergeschoten. De domme vent kwam uit Libie en wilde koperdraad Egypte inbrengen. Een halsmisdaad natuurlijk, en zonder meer een reden om iemand neer te schieten. Er is stevig gevochten vanmorgen in Salloem, want de stam waar Anwar bijhoort laat zich door de politie uit Cairo niet zomaar afschieten.

Gisteren kreeg mijn kerk de vraag of we kunnen meebetalen aan de medische zorg voor twee Eritrese vluchtelingen; ze probeerden in de Sinai de grens over te steken naar Israel. Ze werden in de rug geschoten door de Egyptische grenspolitie. Want jongens, als arme sloebers de halsmisdaad begaan dat ze illegaal naar Israel willen, dan knal je ze toch gewoon neer? Of ze het overleven is nog te bezien; nadat ze werden neergeknald - voltreffers in de ruggegraat - werden ze niet door de overheid goed medisch verzorgd. Zonder hulp gaan ze dood.

Op Tahrier hebben we gezien hoe de politie er in januari en februari lustig op los schoot. Dat gebeurt niet meer - de camera's die dat opnemen maken het te problematisch voor de Egyptische overheid. Maar aan de Libische en Israelische grens staan geen camerateams; daar is niks veranderd aan het brute optreden. Voor smokkel van wat koperdraad en in een poging naar Israel te ontsnappen word je gewoon neergeschoten alsof de grenswachten op ratten jagen.

Geen opmerkingen: