De onlusten afgelopen zaterdag ontstonden toen duizenden demonstranten van Tahrir naar het ministerie van defensie trokken om te demonstreren tegen de trage veranderingen in Egypte. Militaire politie greep hard in om de wandeling naar het ministerie van defensie tegen te houden, maar deed niets toen gevechten uitbraken.
Volgens Tantawi was het ‘het volk dat ingreep en dat [de demonstranten] confronteerde. ‘Het leger heeft de revolutie beschermt.’ ‘Het kan zijn dat door gebrek aan inzicht, buitenlandse spelers [de demonstranten] in een verkeerde richting [konden] duwen’, suggereerde Tantawi.
Wat een ingewikkelde spraakverwarringen! Steunt het leger de revolutie? Nee natuurlijk. Kwam het gewone volk in opstand tegen de demonstranten? Ja, dat zou goed kunnen. Het lijkt er inderdaad op dat ‘de gewone man’ in opstand kwam tegen de demonstranten. Veel Egyptenaren zijn de instabiliteit en onzekerheid beu, en geven in toenemende mate de schuld aan de Tahrir-demonstranten voor de economische misère waar Egypte nu in zit.
Zijn buitenlandse krachten in het spel? Nee, dat denk ik niet. Dat Tantawi dat zegt, moet echter worden gezien als een poging om de communicatie met de Tahrir-demonstranten open te houden. Het is de ouderwetse, vaderlijke aanpak die we ook van President Moebarak kenden. Die is bedoeld om de confrontatie met de demonstranten beperkt te houden, en de schuld in wezen bij anderen te leggen. Iedereen weet dat het buitenland hier niets mee te maken heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten