maandag 25 juli 2011

Radicale moslims gaan de straat op in Egypte

Vrijdag 29 juli gaat Egypte weer massaal demonstreren. Voor stabiliteit en als steunbetuiging aan het leger. En om de wens van de implementatie van de sjaria te onderstrepen. Vooral de rol die radicale islamitische bewegingen bij deze demonstratie spelen is opvallend.

Salafi woordvoerder Abdel Moneim al-Shahat meent dat '10 tot 15 miljoen' mensen in heel Egypte de straat op zullen gaan. De man leeft in fairy-land, want zulke aantallen gaan zeker niet de straat op. Maar toch, ik verwacht dat Tahrir en andere pleinen massaal vol zullen stromen. De Moslimbroederschap, de Jamaa al-Islamiya en allerhande andere islamistische groepen hebben opgeroepen tot deze demonstratie.

Demonstreren voor stabiliteit, het leger en de sjaria is eigenaardig - want het leger is al aan de macht, en de huidige (gewijzigde) grondwet zegt al dat de Islam de religie van Egypte is, en de sjaria de beangrijkste bron voor de wetgeving. Maar omdat veel seculiere groeperingen zich tegen het leger en tegen de sjaria verzetten, lijkt de keus van de Islamisten logisch. Ze hopen het leger te laten zien dat ze serieuze massa's op de been kunnen krijgen, wat die secularisten al lang niet meer lukt. En daarmee onderstrepen ze dat het leger in Egypte alleen op de machtsbasis van de islamisten kan rekenen. Als het natuurlijk zorgt dat Egypte de Islam en de sjaria in de grondwet houdt.

Geen opmerkingen: